naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wandelen is gezond, laat mensen kennismaken met natuur en brengt mensen in contact met elkaar. Het valt toe te juichen als er routes beschikbaar zijn die geen obstakels bevatten voor mensen met een beperking. mr.dr. Jan.Peter Balkenende, premier ten tijde van de totstandkoming van de Koninklijke Weg

Ervaringen van wandelaars, rollers en handbikers

Ervaringen van wandelaars, rollers en handbikers

Hieronder staan de laatst geplaatste ervaringen van mensen die een route van de Koninklijke Weg hebben afgelegd.

Vrijdag, 4 april: Op de Koninklijke Weg kom je samen verder

Ook voor de laatste etappe vertrokken we om een uur of negen. De stille hei. Fluitende vogels. Geen regen. Koffie in Kootwijk met dankbare herinneringen aan de bijzondere tocht. De vaart zat er goed in. Dus was er tijd genoeg  voor de soep en het broodje Hoog Soeren.  Met een deken van het Rode Kruis en later ook verkeersbegeleiding want de groep supporters werd niet alleen groter maar we werden ook wat onrustiger. Bloemen!

Een laatste theepauze en een eerste oorkonde van het VVV voor ons zessen en voor onze fantastische begeleiders.De Commissaris der Koningin van Gelderland. Reni de Boer, Ambassadeur Onbeperkt Nederland van de CG-Raad.  Bloemen. En Anneke!

De grote kerk met de Rabobank, het plaatselijk platform en opnieuw een legertje supporters. En Marieke en Klaske! Met muziek voorop over de Loolaan. Tsja!

Een order van hogerhand: Jullie moeten sneller, want bij Het Loo staan ze allemaal al buiten. Dus nog één keer een tandje erbij. Sorry supporters, sorry muziek!!

Dan is er even stilte. Een aanzwellend applaus. Prinses Margriet. Een hand. Een enkel woord. Medailles, oorkondes en bloemen.  Het koor uit Limburg met een prachtig nummer. Nattigheid, dit keer in mijn ogen. Weer het koor. Flitsende camera's. Journalisten met vragen. Het commando: naar binnen.

En weer Prinses Margriet: tijd genoeg, goed geïnformeerd en zeer betrokken! "Koninklijke Hoogheid, Heel Hartelijk Bedankt!"

Thuis de kranteknipsels inkijken en op zaterdagavond Blauw Bloed van de EO.

Alle route-checkers, alle route-beheerders, KNBLO-ers en onderweg de bestuurders, de ambtenaren, de vrijwilligers, de meerollers/-walkers en de andere supporters, Enith de Putter, Henk van Geerenstein, Gerrit-Jan, Bert, Piet, René, Janneke, Cees, Ben, Marijke, Guus, Els, Bert, en Johan: Heel Hartelijke Bedankt!

We gingen voor het zilver van de samenwerking en het goud van de toegankelijkheid. Daar gaan we mee verder. Op de Koninklijke Weg naar een Onbeperkt Nederland!

Aalt     www.aaltvandeglind07.nl

Ervaringen van de lopers

12 november 2017Prachtig maar slecht aangegeven

We zijn vandaag gestart met de route en hebben zowel etappe 1 als 2 gelopen vanaf Den Haag. We vonden de route prachtig en hebben erg genoten. Wel was de weg aan de hand van de bordjes moeilijk vindbaar. Het boekje klopte gelukkig wel. Ook hebben we i.p.v. 13 bijna 19 km gelopen. Dit konden we zien op een Garmin die we bij ons hadden. Groetjes, fam Backx

Route: 02 Leidschendam/Voorburg

19 september 2012vervolgverhaal ervaringen Enith de Putter

Dinsdag 8 mei Leidschendam – Hazerswoude – dorp circa 15, 4 km.
Mooie polderweggetjes met bloeiend fluitekruid en koolzaad. Reigers, scholeksters en futen gezien. Ook nog even in de rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut geweest. Als je naar buiten keek, leek het net of je aan het varen was. Wel veel verkeerslawaai van de A4 waar we circa 5 km. langskwamen. In de buurt van Benthuizen kwam ik er achter dat mijn accu’s bijna leeg waren. Wim is mijn acculader gaan halen en in café Benthuis in Benthuizen heb ik mijn accu’s opgeladen. Hier hebben we ook gelijk gegeten. In het café was helaas geen aangepast toilet maar toen Wim aan een kassiëre van de supermarkt vroeg of er in de buurt een aangepast toilet was, zei ze: Er loopt net iemand de kerk in, daar is een aangepast toilet. In PKN-kerk De Hoeksteen kwam net de kersverse predikante naar buiten toen we aankwamen en kon ik daar van het aangepaste toilet gebruikmaken.
’s Avonds in de stromende regen legden Inge en ik de laatste etappe naar het hotel af. Helaas had ik niet goed naar de uitleg van Wim geluisterd en hebben we een omweg gemaakt waardoor het nog spannend was of ik het met mijn accu-inhoud zou halen, maar ik heb het net gered.
We hebben overnacht in hotel Het Oosten, geen aangepaste kamer maar wel een aangepast toilet beneden in de hal.

Woensdag 9 mei Hazerswoude – dorp – Bodegraven circa 15 km.
Eerst een lang stuk over een drukke weg in Boskoop. Ik kon daar niet op de stoep rijden en op de weg moest ik tussen de vrachtwagens rijden. Het viel mij op dat veel huizen langs de weg scheef gezakt waren.
Later kwamen we door een mooi Hollands landschap dat Paradijs genoemd wordt. Opvallend was het hoogte verschil van water. We zagen een Meerkoetenfamilie die druk aan het werk was: moeder voerde de jongen en vader bouwde een nest. We dachten nog een kievitsei gezien te hebben maar zijn er niet zeker van.
We kwamen nog een groepje wandelaars tegen die het Pelgrimspad liepen. Leuk om ervaringen uit te wisselen!
In Bodegraven heb ik in de bibliotheek van het (kleine) aangepaste toilet gebruik gemaakt.
We hebben overnacht in het Tulip Inn hotel. Hier hadden we een rolstoeltoegankelijke kamer met aangepaste douche en toilet. We hebben ’s avonds ook in het hotel gegeten.

Donderdag 10 mei Bodegraven – Woerden 12,8 km.
Mooie route langs de Oude Rijn met bermen vol fluitenkruid. Af en toe kwamen er mooie bootjes voorbij.
We hebben overnacht in hotel Best Western. Een krappe hotelkamer beneden, niet aangepast en ook geen aangepast toilet. Voor het ontbijt moest ik buitenom naar een andere ruimte. Hier was de drempel zo hoog dat ik onze zelfmeegebrachte oprijplaat moest gebruiken.
’s Middags is een monteur van firma Beenhakker naar ons hotel gekomen en heeft nieuwe accu’s in mijn rolstoel geplaatst.
’s Avonds wilden we in een restaurant eten in het centrum van Woerden, maar de drempel was erg hoog en we hadden de oprijplaat niet meegenomen. Het was te koud om buiten te eten en het personeel had veel moeite gedaan om een plank te vinden. Ze gingen overleggen met de buren, een café, en kwamen tot de creatieve oplossing dat we bij het restaurant eten mochten bestellen, bij het café drinken, en we mochten het in het café - waar ik wel naar binnen kon – eten!

Vrijdag 11 mei Woerden – Maarssen 15,3 km.
We begonnen met een extra rondje door Woerden want de markering was hier niet duidelijk en we gingen weer terug richting Bodegraven. Toen we wel goed op de route zaten, hadden we weer een mooi stuk langs de Oude Rijn. Tijdens onze lunchpauze kwam een vrouw uit Vleuten bij ons zitten die aan het trainen was voor de Nijmeegse 4-daagse.
Omdat ik mijn nieuwe accu’s nog niet vertrouwde en we nog een paar kilometer mooie polderweggetjes tussen knotwilgen (die geen stopcontact hebben) voor de boeg hadden, hebben we in Harmelen even gepauzeerd en accu’s opgeladen in Restaurant Kortjak. (De naam van het restaurant heeft overigens niets te maken met het liedje: Altijd is Kortjakje ziek.) Er was hier helaas geen aangepast toilet.
Het laatste stuk tot Maarssen langs snelweg. Toen Inge en ik Maarssen inkwamen vroegen we aan een groepje jongeren of zij wisten hoe we bij ons Bed & Beakfast – adres konden komen. Één van hen zocht het op zijn mobiel voor ons op en we liepen er rechtstreeks naar toe. Helaas kende de Tom Tom in de auto de straat van de B& B niet en ook veel mensen in Maarssen niet, waardoor Wim heel Maarssen gezien heeft. Uiteindelijk is hij er ook gekomen toen de eigenaresse van de B & B hem belde en uitleg gaf.
We hebben overnacht in Harry’s Home Bed & Breakfast. Inge en ik mochten in de slaapkamer van het echtpaar overnachten die beneden was. Ook mochten we daar de badkamer gebruiken. Wim kreeg een kamer boven. Het huis is niet aangepast maar wel drempelvrij.
Voordat we ’s avonds gingen eten heb ik in een verzorgingshuis van stichting Careyn van een aangepast toilet gebruikgemaakt. We hebben gegeten in restaurant Lekker Belangrijk!

Zaterdag 12 mei Maarssen – De Bilt circa 17 km.
Eerst door het centrum van Maarssen. Mooie panden aan het water. Het was nationale Molendag en de twee molens aan de Groeneweg draaiden en waren te bezichtigen. Bij kasteel Oud Zuilen was een trouwerij en we hebben de brieven van Belle van Zuilen gelezen. Belle was een meisje dat opgroeide in kasteel Oud Zuilen maar het daar niet altijd naar haar zin had. Daarna een mooi stuk lans de Vecht. Ik werd omringd door eenden en ganzen. Bij Fort aan de Klop heb ik van het aangepaste toilet gebruik gemaakt. In Groenekan hebben we de net gerestaureerde molen bezichtigd. De markering was vooral het laatste stuk onduidelijk en ook de beschrijving in de KW-gids klopte niet helemaal.
Tot Groenekan hebben we de Koninklijke Weg gevolgd. Het was de bedoeling dat we daar nog bij een B & B zouden overnachten, maar toen we daar aankwamen bleek er wat misgegaan te zijn met de reservering en was er voor ons geen plaats meer. De eigenaar van de B & B regelde toen voor ons een kamer in hotel De Biltsche Hoek in De Bilt. Deze kamer was niet aangepast. Wel was er bij de receptie een aangepast toilet. ’s Avonds hebben we in het hotel gegeten.

Zondag 13 mei De Bilt – Houten circa 10 km.
Via de ANWB-fietswegwijzers die Houten aangaven hebben we de laatste etappe naar huis afgelegd. Het eerste stuk tot aan De Uithof kwamen ons honderden, zoniet duizenden wielrenners tegemoet van de Giro Utrecht. Het was nog spannend om een viaduct door te komen maar het is gelukt en allemaal zeiden ze ons vriendelijk “Goedemorgen”.
In Bunnik hebben we even pauze gehouden bij mijn zus Mireille, haar vriend Michiel en mijn 2- jarige neefje Lucas. Michiel had net ter ere van Moederdag Rabarbertaart gebakken die net uit de oven kwam, dus wij kwamen precies op het goede moment! Na de pauze met koffie, thee en Rabarbertaart heeft Wim het laatste stuk naar huis met mij meegelopen.
Volgend jaar hoop ik verder te gaan tot Paleis Het Loo!


Mijn ervaring met de eerste helft van de Koninklijke Weg:
Ik vind de Koninklijke Weg een leuk gevarieerd wandelpad met in Den Haag mooie bezienswaardigheden in het centrum maar ook natuur in Het Haagse Bos. Verder op de route veel mooie polderweggetjes met Hollandse landschappen met weilanden met vee, Hollandse luchten, molens, knotwilgen en weidevogels. Ik vind dat de route wel veel langs en over drukke verkeerswegen komt.
Een groot voordeel van een rolstoeltoegankelijk wandelpad als de Koninklijke Weg vind ik dat ik niet meer de avond van tevoren de route moet bestuderen om obstakels als zandpaden, weilanden en hekken te omzeilen. Wel had ik gehoopt en verwacht dat er zowel in de KW-gids als op de website meer rolstoeltoegankelijke overnachtingsadressen en aangepaste toiletten aangegeven zouden zijn. Dat blijf ik het moeilijkste vinden: om tijdens wandelvakanties rolstoeltoegankelijke slaapplaatsen en aangepaste toiletten te vinden. Fort aan de Klop is wel rolstoeltoegankelijk maar je mag er pas met een groep van minimaal 10 personen komen overnachten. Ook wil ik nog graag kwijt dat ik de routebeschrijving en het aanbod aan horeca-voorzieningen in de LAW-gidsen overzichtelijker vind.
Misschien ideeën voor een nieuwe versie van de KW-gids?

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

18 september 20127 t/m 13 mei 2012 Paleis Noordeinde – Groenekan

Van 7 t/m 13 mei heb ik in mijn elektrische rolstoel met Inge en Wim een deel van de Koninklijke Weg gewandeld van paleis Noordeinde tot Groenekan. Wim en Inge liepen om de beurt circa 5 km met mij mee, daarna wisselden ze om en ging de ander verder met de auto met bagage. Verder hielpen ze mij met wassen, aankleden en naar het toilet gaan. Op deze manier heb ik ook met hen het Friese Kustpad en het Wad – en Wierdenpad gewandeld. Met andere mensen heb ik op vergelijkbare manier het Pieterpad en Zuiderzeepad gewandeld.

Maandag 7 mei Paleis Noordeinde – Leidschendam 7,1 km.
Om 9.30 uur kwam Inge mijn bagage met de auto ophalen en reed vervolgens door naar Gouda waar ze Wim ophaalde om daarna door te rijden naar Den Haag.
Ik heb vanuit Houten de trein naar station Den Haag centraal genomen en ben vanuit het station naar het mooie monumentale pand van de Johanniter Hulpverlening aan het Lange Voorhout gegaan.
De Johanniter Hulpverlening is een vakantiebemiddelingsbureau dat voor mensen met een beperking die individueel op vakantie willen, vrijwilligers zoekt om hen daar mee te helpen. In 2002 heeft de Johanniter Hulpverlening voor het eerst mensen voor mij gezocht en gevonden die met mij op wandelvakantie wilden. Ik had hier alleen telefonisch en e-mail- contact voor gehad en ik vond het leuk, nu ik toch in Den Haag was dat de gelegenheid zich voordeed om persoonlijk kennis te maken.
Wim en Inge waren net gearriveerd en we werden rondgeleid door het bijzondere pand.
Bij paleis Noordeinde zijn we de wandeltocht begonnen. Verder door het Haagse Bos. Ook nog even bij paleis Huis ten Bosch gekeken en 2 lijfwachten gesproken. Ze mochten ons helaas niet vertellen of koningin Beatrix thuis was, anders waren we even een kopje thee bij haar gaan drinken.
We hebben overnacht in het Greenparkhotel in Leidschendam. Het Greenparkhotel heeft geen aangepaste kamer en ook geen aangepast toilet, maar ik kreeg kamer en suite voor de prijs van een standaard kamer. De badkamerdeur werd verwijderd zodat ik ook de badkamer in kon komen.
We hebben ’s avonds gegeten bij een Turks cafetaria.
Enith de Putter, Houten

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

J. Sanders | 20 mei 2012Veerooster

Afgelopen vrijdag 18 mei 2012 heb ik in het prettige gezelschap van medewandelaar de eerste drie routes afgelegd van de Koninklijke Weg. Een bijzonder mooie tocht door stad, bos en open landschap. In route drie ligt midden op een brug een veerooster hetgeen voor geleidehond een onneembare hindernis is. Ik was genoodzaakt mijn 33 kilo wegende hond in mijn armen te sluiten om onze tocht te kunnen vervolgen.

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

I. de Haan | 25 oktober 2011In 1 week tijd de gehele Koninklijke Weg bewandelen

Vorig jaar heb ik meegewerkt aan het project om de Koninklijke Weg toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Ik ben zelf namelijk slechtziend en in vervolg op het contact met de KNBLO over de routebeschrijving ben ik gevraagd mee te denken en mee te doen. Inmiddels is het project afgerond en zijn hopelijk diverse blinden en slechtzienden aan de wandel op dit mooie lange-afstandswandelpad.

Ikzelf heb inmiddels ook diverse etappes gelopen. Zowel zelfstandig met mijn geleidehond Jim, maar ook met een aantal buddy's. Dit is mij goed bevallen en nu het project is afgerond leek het mij een goed idee om de route nog eens na te lopen om te ervaren of ik nu wel goed mijn weg kan vinden als ik de aangepaste routebeschrijving gebruik en daarnaast mijn hond Jim meeneem en de Trekker Breeze inzet (navigatiehulpmiddel). Ik heb dus besloten dus de gehele Koninklijke Weg nog een keer te gaan lopen en dit dan binnen 1 week te volbrengen.

Op 21 oktober jl. ben ik in Den Haag gestart en op 28 oktober 2011 hoop ik de finish bij Paleis Het Loo te bereiken. Wil je mij volgen? Kijk dan op mijn eigen website (www.imariweb.nl).

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

S.C. Klein Lenderink | 15 mei 2011Een zeer geslaagde wandelmanifestatie

Zaterdag 14 mei is door de Stichting Groen en Handicap een wandelmanifestatie georganiseerd ter afsluiting van het project De Koninklijke Weg: ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Met zo'n 50 mensen, buddy's, visueel beperkten, sponsoren en organisatoren hebben we gewandeld van Maarssen naar Maartensdijk. Dat de wandelsport breed gedragen wordt en toegankelijk moet zijn voor iedereen die van wandelen houdt, is duidelijk. Hopelijk krijgt dit project een vervolg op andere routes in Nederland. Op mijn website lees je meer over deze manifestatie (www.sandrakleinlenderink.nl) en kun je een aantal foto's bekijken. Was je er vandaag bij en wil je de foto's ontvangen, stuur dan even een e-mail (info@sandrakleinlenderink.nl).

Route: 09 Maarssen station-Fort aan de Klop

S.C. Klein Lenderink | 10 april 2011Tips n.a.v. een heerlijke wandeldag

Zaterdag 9 april 2011, het is een heerlijke wandeldag. Ik ga er op uit op de Koninklijke Weg en bewandel vandaag de etappes 11, 12 en 13.
Onderstaand even wat tips voor wat betreft de routebeschrijving in het boekje.
46. Je steekt de N221 (Hilversumsestraatweg)over en je gaat dan rechtsaf. Dit is de scootmobielroute.
47. Bij de Amsterdamsestraatweg kun je ook het tunneltje doorsteken voor een veilige oversteek. Je loopt dan gewoon langs het spoor. Op de kruising kom je dan weer het logo van de KW tegen. Je slaat rechtsaf naar de Bruglaan en op de t-splitsing naar de Marielaan. Dit stukje staat niet lekker aangegeven in het boekje.
Etappe 13. Hier staat bij station Den Dolder alleen een bus aangegeven in het boekje. Veel gemakkelijker is natuurlijk om de trein te nemen.

Route: 12 Lage Vuursche-Baarn

E.J. Nicolaas | 05 april 2011Horeca Halte Assel

In Assel bij de spoorwegovergang is een horecagelegenheid, die niet in de gids staat vermeld. De naam is "Halte Assel" en de openingstijden zijn dagelijks vanaf 11.00 uur en in he weekend vanaf 10.00 uur.

Route: 20 Kootwijk-Hoog Soeren

S.C. Klein Lenderink | 26 februari 2011Mijn eerste ervaring als wandelbuddy (van Boskoop naar Woerden)

Om 10.15 uur ben ik op het station in Boskoop, waar ik een afspraak heb met Karlijn de Winter. Vandaag is mijn eerste ervaring als wandelbuddy, want Karlijn is slechtziend. Ik wist een beetje wat ik kon verwachten, we hadden immers telefonisch al kennisgemaakt. Karlijn gebruikt onze wandeling om een artikel te schrijven over het project van de wandelbuddies op de Koninklijke Weg en publiceert dat in Anders Bekeken (het tijdschrift voor leden van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden.

We praten onderweg eigenlijk aan een stuk door; het is een soort lopend interview, maar dan van twee kanten. Karlijn is natuurlijk benieuwd naar mijn ervaringen en we hebben het onder andere over de training op de buddydag en mijn motivatie om wandelbuddy te worden. Het mes snijd aan twee kanten, want het is mooi dat blinden en slechtzienden met een beetje hulp kunnen genieten van de prachtige natuur in ons land. Maar aan de andere kant is samen wandelen ook plezier voor twee, waarbij je nieuwe mensen leert kennen en je netwerk uitbreidt. Karlijn vertelt veel over de wereld en het dagelijks leven van blinden en slechtszienden en ook dat inzicht verrijkt je leven. Elke slechtziende is weer anders, heeft zijn of haar eigen beperking en dat bepaalt natuurlijk ook de mate waarin begeleiding tijdens een wandeling nodig is. Karlijn is voor mij een ideale wandelmaat voor deze eerste proefwandeling. Zij kan in principe zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen, hoeft dus niet aan de arm te lopen, maar kan hier en daar wel ondersteuning gebruiken bij bijvoorbeeld oversteken op onoverzichtelijke plaatsen en het volgen van de juiste route.
Rond 12 uur komen we na 10,5 kilometer wandelen aan bij De Vliethoeve net buiten Bodegraven. Daar hebben we een afspraak met Cees van Helteren van de Koninklijke Weg voor de lunch en een interview voor het artikel. We gaan eerst wat foto's maken voor het artikel van Karlijn en daarna is het tijd voor de lunch, waarbij Karlijn en Cees uitvoerig praten over het ontstaan.

Na de lunch vervolgen we onze weg langs de Oude Rijn naar Woerden. We hebben gespreksstof genoeg. Karlijn vertelt over een boek dat ze met twee familieleden aan het schrijven is: "Gezond eten voor je ogen" en het verschijnt in mei. Meer informatie vind je ook op de website www.gezondetenvoorjeogen.nl waar onder andere een paar goede recepten op staan. Al pratend bereiken we tegen 16.00 uur Woerden. We hebben vandaag ruim 20 kilometer gewandeld, de tijd is omgevlogen en we hebben enorm genoten van deze dag. Wordt vast en zeker vervolgd. Cees, bedankt voor deze prima match. van het project, de huidige status en de wensen voor de toekomst.

Route: 05 Boskoop-Bodegraven

I. de Haan | 02 september 2010Wandelen met een vrijwilliger is fijn!

Iedereen heeft inmiddels kunnen lezen dat de KNBLO, Groen & Handicap, Koninklijke Visio en Viziris wandelmaatjes zoeken voor blinde en slechtziende mensen zodat zij de Koninklijke Weg samen kunnen belopen. Wat mij betreft is het heel erg fijn dat mensen een deel van hun vrije tijd willen besteden aan het wandelen met blinden en slechtzienden. Ondanks dat ik nog aardig zelfredzaam ben, ben ik tijdens het wandelen op de Koninklijke Weg al vaak verkeerd gelopen en aangezien ik tijdens de wandeling langs Den Treek bij Leusden-Zuid boerderij de Kromme Staart echt niet kon vinden en mijn wandeling naar Barneveld niet kon volbrengen, was ik blij dat ik een goed ziende kon vragen om met mij mee te gaan. Dit was bovendien nog gezellig ook!

Op 1 september 2010 had ik daarom samen met Conny afgesproken om de etappes 16 en 17 te lopen en dus het stuk tussen Leusden-Zuid en Barneveld te doen. Alleen liepen wij niet van west naar oost, maar omgekeerd. Dit maakt natuurlijk niet uit want wij zouden dan toch in ieder geval een stuk van de Koninklijke Weg lopen die ik niet had gedaan. Het weer was goed en al kletsend liepen wij rond 11.00 uur Barneveld uit. Ook Jim was er dit keer weer bij. Ik had hem immers nodig om de reis naar Barneveld te kunnen maken en aangezien hij net zoals zijn baasje erg van wandelen houdt, was hij meegegaan. Onderweg kwamen wij langs veel mooie huizen en tuinen met zo hier en daar bijzondere beesten. Jim was er erg van onder de indruk want natuurlijk hebben wij in Bodegraven en omgeving ook wel koeien, maar ziet hij niet vaak veel paarden, hertjes, lama's, e.d. Het was dus weer erg genieten. Na de Glind gepasseerd te zijn, liepen wij over een weg tussen uitgestrekte landerijen door. Toch wel fijn om te zien dat niet heel Nederland is volgebouwd! Het enige nadeel hier was wel dat je goed op het passerende verkeer moest letten en dus riep Conny regelmatig "goed links houden" want er wordt aardig hard gereden. Bijna aan het einde van onze tocht kwamen wij langs boerderij de Kromme Staart en zag direct waar het de vorige keer was misgegaan. Toch wel fijn dus zijn vrijwilliger. Nu was het nog maar een klein stukje naar de bushalte en omdat het nog vroeg was en het zonnetje zo lekker scheen, besloten wij eerst nog even op het terras van theehuis Mon-Chouette een heerlijk kopje koffie te nemen en dan pas naar huis te gaan.

Imari de Haan

Route: 16 Leusden Zuid-De Glind

I. de Haan | 11 maart 2010Een mooie wandeling door de sneeuw

Het is al weer een paar weken geleden dat ik een deel van de Koninklijke Weg heb gelopen, maar het leek mij een goed idee om weer eens een reactie te geven en iedereen te laten weten hoe mooi de route is!

Op 15 februari jl. nam ik de trein richting Den Dolder en begon daar mijn wandeling in de sneeuw. In het westen was de sneeuw dan al aardig verdwenen, maar hier lag nog genoeg en omdat mijn hond Jim daardoor geen diepte kon zien besloot ik de beugel vandaag af te laten en hem alleen de riem om te doen. Al snel verlieten wij Den Dolder en liepen wij via het mooie Bosch en Duin en Huis ter Heide richting Zeist. De routebeschrijving was vandaag goed te volgen en dus kwam ik zonder problemen bij een voor mij zeer bekend fietspad door het bos. Ik heb hier al vaker gelopen en dat was maar goed ook want door alle sneeuw was het niet goed te zien waar nu het fietspad liep en waar het zandpad zich bevond. Toch had ik ondanks mijn slechtziendheid geen problemen om op het pad te blijven want de paaltjes die naast het pad staan staken ruimschoots boven de sneeuw uit en omdat deze donker zijn, kon ik ze heel goed zien!

Na een paar kilometer lopen kwam ik aan bij het restaurant en de speeltuin bij de Pyramide van Austerlitz en heb ik hier de bus richting station Driebergen-Zeist genomen. Het was een heerlijke tocht en dus ging ik na ongeveer 3 uur wandelen weer moe en voldaan naar huis.

Route: 14 Huis ter Heide-Den Treek

A.E.M. van den Hatert | 05 februari 2010Verbaasd!

Zoals men kan lezen heb ik in 2009 samen met m'n wandelmaat Riet de gehele route rollend afgelegd: steeds zie ik verslagen, maar nooit van rolstoelers: altijd wandelaars! Ik vraag me wel eens af of rollend Nederland voldoende afweet van deze prachtige route??? Intussen heb ikzelf een route van Hoek van Holland naar Lobith gemaakt langs de grote rivieren (254 km) en ben nu bezig met een route van Hoek van Holland naar Den Helder en heb intussen ca 110 km er op zitten tot in Zandvoort. Zeer afwisselend om Nederland zo te verkennen. In het voorjaar gaan Riet en ik weer verder en zullen weer optimaal genieten. Hopelijk doet dit bericht een hoop rollers doen besluiten zich ook op de paden te begeven: start met de Koninklijke Weg en je gaat vanzelf verder!!!!

Ayla en Riet (voor meer info ayla.1947@tiscali.nl)

Route: 21 Hoog Soeren-Paleis Het Loo

04 januari 2010Geweldig!!

2 Januari 2010 het jaar goed begonnen met de, al lang in de planning liggende, Koninklijke Weg. Begonnen om 10.30 uur in het prachtige Den Haag. Even wennen aan de markeringen en soms echt even zoeken, maar via besneeuwde en bevroren stoepen kwam ik langs prachtige plekken. Paleis Huis ten Bosch was jammer genoeg slecht te zien en daar wordt ook betrekkelijk weinig aandacht aan geschonken in het boekje. Voor een provinciaaltje als ik toch wel enige trots om zo dicht bij onze Konigin te zijn! Misschien was ze wel helemaal niet thuis;-), maar toch!Via het prachtige Leidschendam/Voorburg gelopen en helemaal verwonderd over de prachtige monumentale huizen en enorm aardige mensen. Al verder lopend raak ik bij punt 8/9 even in verwarring, want, door het ontbreken van een KW markeringssticker, ga ik zoek naar het bord van de Midden-Nederland Route, maar ik heb geen idee hoe die er uit moet zien en kom er veel later achter dat het een fietsroutebord betreft. Hoe het ook zei....na kijken, zoeken, lezen en nog eens en nog eens stopt er een busje met een aardige mijnheer en vraagt waar ik naar toe moet. Hij helpt mij verder en ik loop richting Boskoop, waar ik om 1.30 uur bij Hotel Het Oosten aan kom. Geweldig groot Wok restaurant, met het Hotel daarbij. Ik had gelukkig een welverdiend drankje mee genomen, want het Hotel nodigt - vanwege de Wok- niet echt uit om gezellig iets te nuttigen. Moet zeggen dat het eten super was en het ontbijt € 5,- summier, maar ik kreeg wel een heerlijke bak koffie en een lunchpakketje mee. Hier had ik om gevraagd i.p.v. het ontbijt. Niet denken dat ik niet ontbijt, maar ik moet wel een half uurtje wakker zijn voordat ik een plakje naar binnen krijg. Tegen 9 uur verder gewandeld en deze prachtige tocht, die door Boskoop, de polders en een prachtig bevroren landschap, grotendeels langs de Oude Rijn naar Woerden gaat. Hier ben ik, voldaan, op de trein gestapt richting Overijsel. Mijn eerste 2 dagen KW waren geweldig! Het mooie aan deze tocht vind ik de (ver)gezichten, de steden en dorpen waar je door heen komt, en het (tot nu toe) ontbreken van (veel) bos. Ik heb het PieterPad afgerond en binnen deze tocht kreeg ik zo nu en dan, teveel bomen. Laat mij ons mooie land maar zien en daar voldoet deze tocht, tot nu toe helemaal aan! Geweldig!

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

I. de Haan | 22 november 2009Weerzien met Baarn

Toen de Koninklijke Weg vorig jaar werd geopend had ik mij al voorgenomen om deze route te gaan lopen, maar tot nu toe was dit er in verband met deelname aan diverse andere wandelevenementen (wandelvierdaagse van Diever en Alkmaar) nog niet van gekomen. Vervolgens hoorde ik medio 2009 dat de route ook toegankelijk zal worden gemaakt voor blinden en slechtzienden en omdat ik slechtziend ben, heb ik nog tijdens de zomer besloten nu toch echt eens tijd vrij te gaan maken om te ervaren wat deze route te bieden heeft.

In juli ben ik daarom gestart met de eerste etappe en inmiddels heb ik al een groot deel van de route afgelegd. Ik ben al tot Groenekan gekomen en vandaag (vrijdag 20 noember 2009) besloot ik om weer eens de wandelschoenen aan te trekken en de etappe van Groenekan naar Baarn te gaan lopen. Omdat ik samen met mijn blindengeleidehond Jim loop, bepaal ik zelf waar mijn etappe start en eindigt. Vandaar dat ik vandaag niet in Lage Vuursche start, maar mijn tocht in Groenekan begint.

Het eerste deel van de tocht konden wij heerlijk doorstappen. Er waren namelijk weinig obstakels onderweg en dus ging het met Jim in een rap tempo richting Maartensdijk en Lage Vuursche. Wel moesten wij heel goed opletten bij het oversteken van de Dorpsweg in Maartensdijk en moesten wij bij het verlaten van Lage Vuursche een stuk langs de drukke weg lopen. Dit was best wel even spannend, maar al snel gingen wij weer het fietspad op door het bos en voelde ik mij al snel weer op mijn gemak. Helaas was de zon inmiddels verdwenen en werd de lucht wat grijs, maar omdat ik in het verleden al vaker met mijn oude hond in deze omgeving ben geweest, kwamen de oude herinneringen weer boven en was het zeker genieten.
Ik moest namelijk weer denken aan de apporteertraining met mijn golden retriever Lady in Lage Vuursche en Baarn en herinnerde mij ook dat ik hier eens met mijn moeder en de honden in de sneeuw had gelopen. Inmiddels had ik het bos verlaten en kwam ik bij de Hilversumsestraatweg en was het de bedoeling om bij P-20918 over te steken. Echter, ik kon dit punt niet vinden en vroeg mij af of ik misschien iets had gemist. Ik had namelijk zo genoten van de bossen en door al dat dagdromen zie je dan wel eens iets over het hoofd. Ik besloot toch maar de weg over te steken en op zoek te gaan naar het volgende punt. Echter, de scootmobielroute zag ik ook niet (ik had dan wel een kijkertje bij me, maar zag alleen maar andere borden) en dus besloot ik de aanwijzingen op de paddenstoel te volgen en ging de route opnieuw het bos in. Uiteindelijk arriveerde ik na 2,5 kilometer in Baarn en ben ik richting station gegaan. Het was inmiddels gaan regenen en dus was het een goed idee om maar weer eens naar huis te gaan.

Imari de Haan

Route: 12 Lage Vuursche-Baarn

29 september 2009Tineke en Kees

Vandaag 27 september zijn we naar Maarssen gereis en hebben daar bij de grote brug de route weer opgepakt. Prima wandelweer, dus al snel korte broek en t.shirt. Prachtige route via fort aan de klop (heel interessant) naar Groenekan, Lage vuursche, waar 't in het centrum heel druk was bij de pannenkoekrestaurantjes. Lang kasteeltje Drakenstein, goed beveiligd door erg grote hekken tot station Baarn, dus ongeveer 28 km. gelopen. Goed te doen, allen zou 't nog fijner zijn als er iets meer stickers zouden zijn, vooral bij cruciale punten. Misschien zijn ze wel weggehaald, dus ff nalopen kan beslist geen kwaad.

Route: 09 Maarssen station-Fort aan de Klop

24 juni 2009Tineke en Kees

Zondag 21 juni 2009 gelopen van Woerden tot Maarssen, niet zó veel, maar anders kom je niet goed uit bij een N.S. station en op zondag rijden de bussen nu eenmaal niet zo frequent. Weer verder langs de Oude Rijn en via kasteel Haarzuilens, waar 't gezellig druk was wegens een festival (gratis) naar Maarssen. Onderweg kersenboomgaarden gezien, de ladders tegen de bomen, dus pluk- en eettijd, hmmm... heerlijk.

Route: 07 Woerden-Harmelen/Putkop

24 juni 2009Tineke en Kees

Op 9 mei 2009 de route weer opgepakt in Boskoop, waar we gebleven waren, en richting Bodegraven-Woerden gelopen. Veel boomkwekerijen gezien en een prachtig pad langs de Oude Rijn, waar veel te zien was, vanwege het mooie weer.Dit is een prachtig stukje Nederland.Tijdens het lopen proberen we de weg ook te zien door de ogen van rolstoelmensen en zien dan best wel wat opstakels af en toe. Ik heb dan ook diepe bewondering voor bijv. Ayla, wiens verslagen ik ook gelezen heb. In Woerden de trein terug genomen naar Den Haag.

Route: 05 Boskoop-Bodegraven

24 juni 2009Tineke en Kees

In september 2008 hebben wij de eertse vijf etappes aan elkaar geplakt en gelopen, vanaf paleis Noordeinde. Hoewel ik een Haagse van geboorte ben en goed de weg weet, liepen wij in en rond het Haagse Bos toch verkeerd, omdat er veel stickers als verzamelitems van de paaltjes waren afgekrabbeld (zijn nu ijzeren paaltjes geworden). Na Den Haag ging 't veel beter, mooi door de natuur, via de sluizen van Leidschendam richting Boskoop, waar we de bus terugnamen naar Den Haag.
Het is een leuke route om te lopen, aleen zijn de pijltjes op de stickers erg klein en moet je over goede ogen beschikken om die van een afstandje te kunnen zien.

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

22 maart 2009De Koninklijke Weg in 8 dagen

Met z'n drieen hebben we in 8 dagen, van 21 februari t/m 28 februari, de gehele route gelopen. We hebben erg genoten van de omgeving, de mooie huizen. Een aparte vermelding voor de beheerder van het dorpshuis De Glind. Daar waren we op vrijdag, een erg natte dag. De eerste gelegenheid om te rusten. Officieel nog niet open, maar we werden warm onthaald met koffie en wat lekkers. Ook kregen we een uitgebreide beschrijving van het gebouw, wat er allemaal in te doen zal zijn. Toen we wilden afrekenen mocht dat niet! Omdat ze nog niet open waren kregen we de koffie voor niks. Dus een ieder die deze route gaat lopen, ga even langs bij dorpshuis De Glind! Verder kunnen we de route alleen maar aanbevelen. Je ziet heel veel mooie gebouwen onderweg. Alleen leek ons het pad bij Kootwijker Zand niet echt geschikt voor rolstoelers, her was vrij smal. Verder liep het heerlijk.3 dames uit Aalsmeer.

Route: 17 De Glind-Barneveld

16 maart 2009Wandelen met www.weekendhike.nl

Ik loop de volledige route met groepen via www.weekendhike.nlAfgelopen zaterdag heb ik etappe 11, 12 en 13 gelopen. De ervaringen van de deelnemers zijn hier te vinden:http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3299De ervaringen van etappes 4 - 11 zijn hier te lezen:http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3105http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3212http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3271http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3275

Route: 13 Baarn-Huis ter Heide

16 maart 2009Wandelen met www.weekendhike.nl

Ik loop de volledige route met groepen via www.weekendhike.nl

Ervaringen van de deelnemers over etappe 1,2 en 3 zijn hier te lezen:

http://www.weekendhike.nl/reacties/reacties.asp?Wand_ID=3060

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

26 januari 2009horeca onderweg

Wij zijn met vijf vriendinnen de weg aan het lopen maar op maandag zijn de aangegeven horeca gelegenheden gesloten op deze route. Wij werden vandaag zeer vriendelijk ontvangen bij Boerderijwinkel 'De Ooievaar' aan de Breudijk 56B in Harmelen. Er is koffie, thee en warme chocolade. Daarnaast kun je nog diverse producten kopen.

Route: 07 Woerden-Harmelen/Putkop

17 januari 2009wandelaar

Onderweg een prachtig rolstoel geschikte pleisterplaats gevonden in het Fort Wierickerschans. Dit fort zijn ze momenteel aan het restaureren. s'Winters zijn ze alleen in het weekend open vanaf 12 uur. Zomers zijn ze op maandag gesloten. We werden erg vriendelijk ontvangen.

Route: 06 Bodegraven-Woerden

M.H.A. Vandecaveye | 29 september 2008Markering begin & einde van een etappe

Gisteren hebben mijn vader en ik onze eerste etappe gelopen. Aangezien mijn ouders in Apeldoorn wonen en ik er ben opgegroeid lopen wij de route van oost naar west. En dat staat prima beschreven in het boekje. Alleen wat we jammer vinden is dat er nergens een begin & eindmarkering staat. De vermelde Ynotatie als zijnde het eindpunt van de 21ste (oost naar west) etappe hebben we niet kunnen vinden. We hebben toen het einde van etappe 20 van west naar oost opgezocht en bij dat Ynummer hoorde een ANWB paddestoel die we wel vonden. Het was logisch geweest als deze paddestoel ook ons eindpunt was geweest.

Verder een heerlijke wandeling gehad. Op naar de volgende etappes!!

Groet
Miranda

Route: 21 Hoog Soeren-Paleis Het Loo

A.E.M. van den Hatert | 21 september 2008Op weg naar het einddoel: paleis Het Loo

20 september 2008:
Vanaf Hoog Soeren naar Apeldoorn voert hoofdzakelijk door een bosrijk gebied: het pad is glooiend, maar prima van kwaliteit en daardoor goed te belopen. Ook hier weer soms wat lopen hijgen (een soort "boshijger" dus: denk aan het "boshijgerslaantje").
Al snel zien we de buitenwijk van Apeldoorn met daarin prachtige stulpjes!
Bij Het Loo aangekomen ( te laat om er in te gaan: zijn we 24 juni al geweest en zèèr de moeite waard!)weer van plaats gewisseld en rollend naar de binnenstad gegaan. De dag èn de Koninklijke Weg afgesloten met een heerlijke maaltijd bij "de Babbel". Daarna richting station waar nog even een klusje was te klaren, omdat de lift defect was. Maar dat zijn peanuts vergeleken bij het doen van de "Koninklijke Weg".
Riet en ik vonden het jammer, dat het er op zat, want dit soort routes moeten er zeker meer komen. Een aanbeveling voor wandelend en rollend Nederland!

De herinnering is aangevraagd en zal een ereplekje krijgen!

Riet en Ayla

Route: 21 Hoog Soeren-Paleis Het Loo

A.E.M. van den Hatert | 21 september 2008Een aardige tippel en heuvels.....

20 september 2008:
Nadat we bij "het Hilletje" wat gerust hadden, nam Riet plaats in de rolstoel en ik erachter. Het eerste deel liep langs een enorm terrein dat tot landgoed CAITWICK behoort. Heel afwisselend, maar jammer dat op de "zandweg" zoveel met buggies geraced werd en dat stofhappen voor ons overbleef. Ieder z´n plezier!
Bij de spoorwegovergang was een mooie rustplaats "Halte Assel", een soort luxe patattent, maar prima om even bij te komen! Daarna een zeer heuvelachtige route over de Asselsche Heide: we waren beiden blij voor de keuze van "rol"verdeling! Ik ben waarachtig 1 kilo afgevallen! Het was daarna goed rusten in Hoog Soeren bij het pannenkoekenrestaurant "Berg en Dal". Om 18 uur verlieten we weer Hoog Soeren richting Apeldoorn.
Zie verder het dagverslag bij etappe 21.

Riet en Ayla

Route: 20 Kootwijk-Hoog Soeren

A.E.M. van den Hatert | 21 september 2008Deze dag kan niet meer stuk!

20 september 2008:
Wegens de weinige busverbindingen op de veluwe hebben Riet en ik besloten de laatste etappes in één keer te doen. Dat vergt wel extra inspanning, maar door die te verdelen moet het te doen zijn (zie etappe 19, 20 en 21). Riet gaat etappe 20 en 21 in de rolstoel en duw ik haar (zij heeft geen rolstoelervaring vwb besturen), etappe 19 en de finale rol ik zelf.
Zaterdagochtend, stralend weer, dus met de trein naar Barneveld en bus 105s naar halte "Kootwijkerdijk" vlak bij de manege "onder de kastanje", waar de vorige keer ons eindpunt was. Rond 11:45 konden we echt op pad! Al snel midden in de heidevelden en plots zie ik in het zonnetje badend een hazelworm (pootloze hagedis): we zijn beiden 60+ en dit is de 4de keer in mijn leven en het was de eerste keer van Riet, dat ze zo´n beestje zag. Zodoende kon onze dag niet meer stuk! De route is prima te doen en etappe 19 sloten we af bij "het Hilletje"; een pittoresk hotelletje in Kootwijk.
Zie verder de dag bij etappe 20 en 21!

Riet en Ayla

Route: 19 Kootwijkerbroek-Kootwijk

A.E.M. van den Hatert | 14 september 2008Ontmoeting

14 september 2008:
Een zonnige dag, dus ideaal wandelweer! Samen met Riet vroeg uit de veren en met de trein(en) richting Barneveld om te starten met etappe 18. Eerst in Utrecht gepauzeerd, want Barneveld op zondag???? Wat een verrassing: tegenover rest. "de Hebberd", die gesloten is, is een ijssalon open, dus nogmaals genoten van een bakkie met toegift. Rond 11:45 echt op pad gegaan en dan beland je onmiddellijk in een prachtig park bij huize Schaffelaar. Daarna de Barnseweg op, die eerst door Barneveld slingert en vervolgens door een pittoresk landschap. We zagen aan het eind van de Barnseweg een bankje, maar reeds bezet! Vriendelijk verzocht of er één persoon bij kon en ja hoor....wandelaars onder elkaar doen dat! De vrouwelijke helft herkende in mij de dame, die op de site schreef en binnen mum van tijd heb je een aantal leuke uitwisselingen. Ook hen verbaasde het, dat ze nu pas de eerste roller tegenkwamen; ook ik heb die nog niet gezien....waar blijven ze? De route is echt de moeite waard en met evt. wat hulp zeker te doen! Na deze rustpauze weer op pad en in deze streek de kippen van streek gemaakt door bij het hek te blijven staan: ze dachten een extraatje te krijgen, jammer dus!
Kootwijkerbroek doorgewandeld, maar adresjes voor aangenaam verpozen; ho maar! De vermelde adressen liggen iets van de route af, dus moet je daar een speciale neus voor hebben! Bij de fraaie picknickbank werden we notabene ingehaald door het echtpaar van het bankje, die de terugweg op de fiets deed. Leuk die ontmoetingen: we wensen hen nog veel wandelplezier!
Bij de kruising van de Harskamperweg ligt rechts ca 200 mtr van de route af de ingang van de manege/rest/hotel " Onder de kastanje": hier onze eindzege van die dag gevierd. Ze hebbe een lift, maar je moet wel wat manouvreren om er uit of weer in te komen. Verder prima met aangepast toilet!
Daarna bus 105 opgezocht om via Barneveld terug te keren naar huis.
Deze etappe is weer zonder noemenswaardige hindernissen prima te doen; zeker op zo´n dag als deze!

Riet en Ayla zien het eind in zicht!

Route: 18 Barneveld-Kootwijkerbroek

A.E.M. van den Hatert | 31 augustus 2008Compromis

31 augustus 2008:
In de Glind rijdt bus 511 (BBA/Veolia): 8-persoons, niet-rolstoeltoegankelijk (dus doordeweeks ook onbruikbaar) en niet op zondag.
Na etappe 16 dus moeilijk naar huis terug te komen! Alternatief: leg etappe 16 en 17 af (totaal 15,8 km)en eindig op station Barneveld. Volgend probleempje: Riet kan max 9 km aan en wil toch graag deze etappes zien---compromis: zij de helft in de rolstoel en ik er achter!
Aldus vandaag uitgevoerd en genoten!
Na de trein en bus 80 gestart bij rest. de Mof (weer gesloten!--zondag?: geen aanduiding, maar deze week de tweede maal). Na enkele km bij de brug over het Valleikanaal een prachtige theetuin (ook lunch en diner!)met een ruim toilet (niet aangepast): Theehuis Monchouette bestaat reeds 3 jaar. Daar het nodige gedaan!
Een fraaie zeer landelijke route naar de Glind: verrassing de Glindster met TO voorziening is nog IN AANBOUW---wij dachten dat dat "eind 2008" uit het boek sloeg op het toilet, jammer: er is daar dus niets! Gelukkig hadden we genoeg bij ons, alleen geen sanitaire voorziening.
Van de Glind naar Barneveld is de omgeving iets drukker, maar toch mooi. Allemaal prima te doen met de rolstoel!
Barneveld, op zondag te verwachten, zit potdicht qua horeca---met de Valleilijn naar Amersfoort en daar pauzeren, daarna huiswaarts uitziend naar etappe 18!

Ayla en Riet

Route: 16 Leusden Zuid-De Glind

A.E.M. van den Hatert | 27 augustus 2008Geen ervaring, maar wens voor Marianne Wijnhamer

Goed voorbereide dame uit Den Haag: wij wensen je veel succes met de sponserloop en de bekendheidsmaking aan je stichting!
Wie weet komen we elkaar ooit tegen, want wij gaan west-oost, maar schieten al erg op! Succes!

Twee in Den Haag geboren dames: Riet en Ayla (zie diverse verslagen)

Route: 03 Stompwijk - Benthuizen

A.E.M. van den Hatert | 27 augustus 2008Den Treek zien en dan......een echte lekke band!

26 augustus 2008:
´sAvonds de band extra opgepompt en ´smorgens bleek deze toch iets zachter, maar niet schokkend, dus wagen we het er op: tenslotte hebben we pomp en plakspullen. We zien namelijk niets aan het uiterlijk!
Een sombere dag, maar prima wandelweer. De aanvoerroute wordt vanuit het westen steeds langer (10 uur t/m 12:45) ...trein, bus 53 en 55.
Eerst bij de Pyramide drankje en sanitaire stop, dus gaan we pas tegen half twee uur echt aan de wandel. De N224 stijgt iets en daalt behoorlijk richting N227 (wanneer je dus oost-west gaat zal dit heel zwaar zijn!). Een heerlijke pannenkoek gegeten bij Bergzicht (ook daar een prima aangepast toilet)en toen richting Den Treek: prachtig stuk Nederland met bos en heide, groene tafel en als extra het prachtige landhuis Den Treek...werkelijk een plaatje! Het pad richting Heiligenbergerbeek is erg slecht te berijden...grote stenen, dus hobbeldebobbel...´t is wel een pracht omgeving. Gevolg: de zwakke band raakte nu echt lek! We hoefden nog ca 1,5 km om bij restaurant de Mof en de bushalte(80)te komen, dus besloten niet te plakken, maar er achter te lopen. Rest.de Mof was op deze dag gesloten (sluitingsdag of vakantie: niet aangegeven!), dus met bus 80 naar Amersfoort. Bakkie en sanitaire stop en met de trein terug.
Etappe 15 is goed te doen op het slechte voet/fietspad na en is erg mooi!
´sAvonds de band met gewenst resultaat gerepareerd, zodat de stoel weer klaar staat voor etappe 16.

Riet (67) en Ayla (61):
beiden natuurliefhebbende doordouwers, die optimaal genieten van de Koninklijke Weg.

Route: 15 Den Treek-Leusden Zuid

A.E.M. van den Hatert | 27 augustus 2008Pyramid van Austerlitz

25 augustus 2008:
Vandaag gaat er nog een vriendin mee: Hennie. We zijn dus met z´n drietjes...gezellig en voor mij misschien handig als er echt zware stukken zijn?!!!
Via Utrecht CS en bus 53 en 56 naar het startpunt waar we de vorige keer afgeweken zijn van de route: het Geroplein in Zeist. Bij de twee stenen vogels de kunst bekeken en het Boshijgerlaantje in (hoe kom je op zo´n naam?). Een prachtig pad met slechts een lichte glooing. In het bos lunchen is altijd heerlijk relaxed en ieder heeft ´t naar zijn zin: Hennie vermaakt zich met een speelse hond en Riet en ik kijken rustig toe naar dat tafereel. Kan ze haar energie even kwijt (denken we), maar dat blijkt ´savonds pas! Tenslotte komen we bij de oudste speeltuin van nederland met daarbij de Pyramide van Austerlitz: Hennie had er nooit van gehoord en Riet kende hem alleen van verhalen, ikzelf was er ooit als kind geweest (dus heel lang geleden). Er is een aangepast toilet (even vragen voor de sleutel bij het toiletgebouw).
Toen ik het opgaande pad naar de pyramide zag, stelde ik voor te proberen daar te komen: ´t is me grotendeels op eigen kracht gelukt op twee vastlopers in het zand na! Maar daar heb je vriendinnen voor! Toch leuk om de pyramide weer eens gezien te hebben! Daarna heerlijk de helling af en naar de bushalte: 55 van Connexion (soms geen aangepaste), laatste gaat om 18:10!!!!!
NB: op het busperron bleek ineens mijn band leeg te zijn (doorntje??). Weer opgepompt en daarna leek deze weer in orde.
Totale etappe is prima te doen zonder noemenswaardige klimmers. Na de pyramide weet ik pas bij de volgende tour!

Ayla, Riet en ook een keertje Hennie

Route: 14 Huis ter Heide-Den Treek

25 augustus 2008Dat is 3!

Omdat ik vanaf 4 september de hele route (oost-west)ga lopen met een bagagewagentje, heb ik alvast 3 etappes "proef" gelopen. Een prima aangegeven route, dat geeft vertrouwen! Ik loop de Koninklijke Weg als sponsorloop voor de Stichting Faria Clowns en wordt gesponsord door mijn directe omgeving. De Stichting Faria Clowns werkt voor chronisch zieke en dementerende ouderen. Zij doen dat door heel Nederland en al vele jaren, maar kunnen nog wel wat naamsbekendheid gebruiken.Vandaar dat ik onderweg sponsorbrieven, folders en donateurkaarten bij mij om uit te delen (en daar is dus dat bagagewagentje ook handig voor. Ziet U mij gaan (de uitdossing van mijn wagentje zorgt daar wel voor),dan kunnen we misschien even een praatje maken. Wie weet spreekt het werk van de stichting U wel zo aan dat U Uw steentje bij wilt dragen.Hopelijk tot ziens op de Koninklijke weg, Marianne Wijnhamer uit Den Haag.

Route: 03 Stompwijk - Benthuizen

A.E.M. van den Hatert | 17 augustus 2008Weer of geen weer?

17 augustus 2008: laatste stuk etappe 13 en start 14.
Twijfelachtige voorspellig, maar na nogmaals de buienradar bestudeerd te hebben, hebben Riet en ik besloten toch op stap te gaan: de komende week lijkt het weer helemaal niets te worden!
Het is nu heerlijk weer en we starten bij station Den Dolder: eerst een bakkie met appelgebak (raar dat die kilo´s er niet af willen!)en sanitaire stop bij café de Egelantier en daarna op weg . De route loopt door een "duur" gebied met prachtige huizen en soms een bekende naam! Op zich is dit deel van de etappe een makkie, maar wat wacht ons op de volgende nabij Austerlitz???? Ik vrees hard werken! Omdat in dat deel vandaag geen bus rijdt, gaan we Zeist in en genieten in het centrum bij café/rest. de Reünie onder de parasol tijdens een eerste zomerse hoosbui van een heerlijk maal. Een paar gasten zijn benieuwd naar het verhaal achter de vlag van de Koninklijke Weg en ik leg ze dat graag uit. Ze zijn verbaasd, dat er pas één route is voor rolstoelers! Hopelijk volgen er meer!!!
Een korte trip, maar een leuke en dus weer voldaan naar huis met Connexionbus 53 en de trein.

Riet en Ayla

Route: 13 Baarn-Huis ter Heide

A.E.M. van den Hatert | 16 augustus 2008De man met de houten hamer stond klaar

15 augustus 2008:
Een bijzondere etappe: laatste deel van 11, een stukje eigen inbreng en een deel van 13.
Vandaag een langzame start, omdat ik de bus in Utrecht miste, dus weer bijna een half uur wachten. Tot grote schrik rijdt er vandaag op lijn 138 geen aangepaste bus, maar met behulp van passagiers lukt het de stoel er in te krijgen; later helpt de chauffeur me er uit....alle lof voor Connexion! Eerst bij een Zorgtehuis in Maartensdijk een bakkie gedaan: met grote letters op het raam "de koffie is klaar", dus gebruik van maken!
Om 11:45 start mijn "wandeling" vanuit centrum Maartensdijk en ik ga richting Lage Vuursche. Vlak voor Hollandse Rading zo´n prachtige picknicktafel; jammer dat het schelpenpad rondom niet wat groter is, want je moet erg manouvreren om onder de tafel te schuiven! Vlak voor Lage Vuursche kronkel je door de bossen over een prachtig fietspad, echter bij de oversteken van de weg is veel blubber: ik ben er één keer uitgemoeten om mijn rolstoel er over te loodsen! Dit stuk zou aangepakt moeten worden!In Lage Vuursche genoten van een spekpannenkoek en daarna begonnen aan de alternatieve doorsteek naar etappe 13, waar ik op 1 juli geëindigd was.
Het pad langs de Wieksloterweg is voor een gewone rolstoeler als ik veiliger, maar waarschijnlijk wel iets zwaarder dan de weg zelf (glooiend!)en mooier qua natuur. De af te leggen kilometers zijn behoorlijk, dus besluit ik station Den Dolder tot eindpunt van vandaag te bombarderen. Tussen de spoorlijnen en de weg er langs worden al mijn krachten er uitgezogen: prachtige zandverstuivingen èn HEUVELS van de Utrechtse Heuvelrug!! Bovenop staat de man met de houten hamer, maar toch weet ik hem te ontwijken, want ik weet elke heuvel te overwinnen...advies: een duwmaatje is geen luxe! Ik kom om 19:30 in Den Dolder aan. Voldaan versleten geniet ik in het café tegenover het station van een witbiertje en stap daarna weer op de trein. Thuisgekomen slaap ik daarna als een roos!

Ayla

Route: 13 Baarn-Huis ter Heide

A.E.M. van den Hatert | 12 augustus 2008etappe 10 en een deel 11

11 aug 2008:
Weersvoorspellingen!!!! Brrr...niets aan en toch een sprankje hoop: vandaag slechts 40% regenkans, dus even de buienradar bestuderen!We gokken het er op èn gelukt....geen drup!
Laatste keer gestopt bij bushalte Klopvaart en daar nu weer gestart: de Klopdijk is een mooie groenstrook door Overvecht-Noord en aan het eind, na het kruisen van de drukke N230 rol je geleidelijk de rustige natuur in. Onderweg een paar forten van de waterlinie, die je alleen van de buitenzijde kunt bewonderen, dan naar Groenekan: een rustig dorp met fraaie huizen. We besluiten een deel van etappe 11 ook te doen en gaan dus verder.Het Voordaanse Pad slingert langs een fraaie bosvijver en gaat daarna kaarsrecht op Maartensdijk af.
Bij Total-benzinestation een bakkie gedaan en sanitaire stop en daarna langs maïsvelden, gelderse roos en lijsterbes naar Maartensdijk. In Maartensdijk op halte Valklaan de Conexxionbus 138 naar Utrecht genomen: weer zo´n rolsstoelvriendelijke bus met oprit---geleidelijk wordt het OV wat beter!!!
Riet en ik hebben, ondanks de slechte voorspellingen, weer een prachtige tour gemaakt en kijken met belangstelling naar het volgende stuk. Dit wordt een aangepaste, omdat ik etappe 12 en een deel van 13 al afgelegd heb, dus na etappe 11 steken we door naar het punt waar ik etappe 13 verlaten heb: even puzzelen, maar dat lukt vast wel!

De levensgenietsters,
Riet en Ayla

Route: 10 Fort aan de Klop-Groenekan

A.E.M. van den Hatert | 06 augustus 2008Een leuke klim

05 aug 2008:
Goede vooruitzichten van het weer en een mogelijkheid om op stap te gaan. OV-reisje naar Maarssen met de trein en start vanaf het station. We moeten de brug over en daar wordt voor gewaarschuwd! Tegen Riet gezegd, dat ik ´t in eerste instantie zelf wil proberen de brug te nemen en waarachtig dat lukte!! Tenslotte verwacht ik de rest van de dag geen echte zware stukken en ook dat klopt! Door schilderachtig Maarssen, hier en daar een foto makend rijdt men geleidelijk langs de Vecht het open land in. De Tuinbouwweg is een superfietspad waar auto´s de weg mogen lenen: tja, dat leek toch andersom, want regelmatig moest ik toch opzij, terwijl je in het midden het lekkerst rolt vanwege de bolling in de weg. Na de tunnel 2 prachtige molens, die ik van diverse kanten bekeken heb en na een heerlijke rustpauze op weg naar kasteel Oud Zuilen: een plaatje! Helaas is het terras alleen bereikbaar voor "lopende" reizigers! Wel heerlijk rustig zitje onder het genot van een bakkie! Verderop, langs de Vecht zie je een afwisseling van oud-en nieuwbouw: mooi wonen daar! We arriveren tegen zessen bij Fort aan de Klop en besluiten daar op het terras te dineren: prima idee en we worden intussen vermaakt door twee spierwitte kittens van ca 3.5 maand, die echt kattekwaad ter plekke bedenken. Een genot om te zien (je moet natuurlijk wel van poezen houden!). Een stukje verder terug met de bus en dan nog even station Utrecht CS binnen zien te komen: op de enige lift vanuit het busstation staat een mooi briefje: buiten gebruik, sorry voor het ongemak!
In mijn geval niet onoverkomelijk, maar je bent gewaarschuwd!
Al met al weer een heerlijke dag, waarvan we beiden weer genoten hebben van ons mooie land!

Ayla en Riet

Route: 09 Maarssen station-Fort aan de Klop

A.E.M. van den Hatert | 01 augustus 2008Beenoefening

31 juli 08: etappe 7 en etappe 8

Hanan wilde ook eens mee op stap: de route van Woerden/Harmelen-Putkop, die mij destijds zelf niet gelukt was, leek me een prima idee om met haar te doen. Ikzelf lopend/duwend achter haar rolstoel.
Eerst Woerden in om wat te drinken en een sanitaire stop: prima aangepaste voorziening naast de kerk èn bij de bewaakte fietsenstalling bij het station! Wel 0,50 cent op zak hebben!
Het steile bruggetje was nu veel gemakkelijker te nemen en konden we "de Nes" met gemak volgen: een mooi pad, wel erg smal, dus voor fietsers zij of jezelf de kant in! Na 1 uur en 20 minuten , inclusief fotopauzes, waren we al bij de Putkop. Jammer dat de internetsite van rest.de Putkop niet verwijderd is na de overname door een wokrestaurant (al jaren daar!): je kunt er niet lunchen, wel drinken en naar het (normale) toilet.
Hanan en ik hadden intussen de smaak te pakken en besloten etappe 8 te gaan volgen. Eerst lunch bij rest.Kort Jakje: leuke lokatie, heerlijk terras en maaltijd. Daarna naar kasteel "de Haar": jammer, staat ivm renovatie erg in de steigers, dus dan maar naar het dorp en weer veel drinken, want inmiddels zitten we rond de 30 graden! Op naar Maarssen: deze totale etappetrips zijn zeer landelijk, bij Maarssen zijn de tunnel op-en afgangen pittig en de brug over het kanaal. Maatje echt nodig!!! We troffen het met de OV-verbinding: bij station laatste bus (143 BBA)retour naar Woerden gaat om 18:33 en wij kwamen net op dat moment aan en konden zo instappen (verlaagde bus met oprit).
In Woerden nog nageterrast en daarna met de auto weer naar huis: gaar en voldaan!

Ayla en deze keer ook Hanan

Route: 07 Woerden-Harmelen/Putkop

A.E.M. van den Hatert | 29 juli 2008Armoefening!

29 juli 2008:
Eerst de buienradar geraadpleegd en de gok gewaagd. Voor deze tour kon ik geen wandelmaatje vinden: beiden vonden deze trip te lang, dus alleen op pad.Nog geen 5 minuten aan het rollen en een hoosbui zorgde ervoor dat ik doornat was, maar dankzij de temperatuur en de inspanning was dat zo weer over!Verder nauwelijks nattigheid!
Onderweg met de beheerder van dit stukje een aangenaam gesprek gehad en meteen een vernieuwd pad uitgeprobeerd: schelpenpaadje naar een horecapunt--prima te doen. Waar ik minder blij mee was, dat 2 derde van de route afwaterde naar de rivierkant en ik mijn linkerarm het meeste aandrijfwerk moest laten doen om niet te hoeven zwemmen. Overigens een prachtige route! In Nieuwerbrug kwam ik voor de derde keer een zeker wandelend echtpaar tegen: samen op het terras bij "de Bruggemeester" even bijgebabbeld. Gewoon leuk zulke ontmoetingen!
In het hele traject zaten 2 zware klimpartijtjes (bruggen), waarbij hulp toch beter zou zijn, want ik sloeg bijna achterover!Fort Wierickerschans is alleen in het weekend open, dus bekeken vanaf het hek. Bij een soort dierenparkje werd ik bekeken door het dierenspul: de aanwezige lama keek minachtend, maar spuugde gelukkig niet! De rit afgesloten op een terras in Woerden en daarna met de trein terug naar Bodegraven. Weer een prachtdag toegevoegd!
Tnt kom ik nog geen mederollers tegen; in de vakantieperiode verwacht ik dat eigenlijk wel! De beweging is goed voor de mens en je ziet Nederland op een hele mooie manier!!!

Ayla

Route: 06 Bodegraven-Woerden

A.E.M. van den Hatert | 28 juli 2008Een dagje alleen op pad!

Maandag 28 juli 2008:
Eerst de buien afgewacht en de buienrader eens goed bekeken: de kans was groot dat ´smiddags de boel droog bleef. Uitdraai gemaakt van de OV-planner om de terugweg te garanderen. Startpunt was station Boskoop en eindpunt station Bodegraven.De brug bij Boskoop is een leuke klim, maar te doen! Boskoop staat bekend om z´n bomenteelt, maar heeft ook leuke geveltjes en hele leuke huizen! De stoep van de Reijerskoop is vrij schuin, dus heb ik de weg gebruikt: ik ben blij met m´n vlaggetjes, waardoor je toch beter opvalt! (Intussen ook een achteruitkijkspiegel op mijn rolstoel gezet!)De Spoelwijkschedijk en Wonnepad is een rustige landelijke weg met divers vee ("schapensoort" gezien met abnormaal lange horens), dus die staan wel op de kiek!Onderweg gezellig staan praten met een paar heren, die meer wilde weten over de Koninklijke Route (ze hadden er al eens iets van gehoord). Tot aan Bodegraven is het zeer landelijk en ik heb genoten van de polderrust. Na 3 uur was ik er al en besloot het station nog even te laten waar het was en ben het centrum in gegaan om Bodegraven wat te bezichtigen: best leuk! Ook deze route is zonder hulp prima te doen; ik krijg intussen wel spierballen! Met de trein en Lightrail terug naar Boskoop en weer verder met de auto huiswaarts! De wereld is klein: op station Alphen kwam ik het wandelechtpaar van de Noord AA weer tegen---ik ga ze vast meer ontmoeten op de route!

Ayla, een gelukkig mens!

Route: 05 Boskoop-Bodegraven

A.E.M. van den Hatert | 28 juli 2008Rolwisseling

Zondag 27 juli 2008:
Allereerst op zaterdag wat telefonishe info gepleegd ivm openingstijden op zondag.Weer met 2 auto´s op stap: één achtergelaten in Boskoop bij het station en toen naar benthuizen. Riet ging weer mee en had er zin in, maar kwam er al snel achter dat ze haar pet vergeten was! Door Benthuizen een leuke route langs de mooie molen "de Haas" en daarna langs prachtige korenvelden. In de berm pauze, want de luchtvochtigheid is erg hoog, dus veel drinken en een beetje eten.De weg door Hazerswoude is lang en Riet krijgt echt last van de warmte; ik kan er gelukkig goed tegen (heb ook veel op Curaçao gewandeld!). We besluiten bij Theo´s Eethuis minimaal een uur te rusten: prima VR-horecapunt, dat echter op de verkeerde plaats in het boekje staat aangegeven (ligt voorbij de prov.weg!)--de route loopt er niet echt langs, dus opletten! Na ruim een uur weer verder richting Boskoop. Op 3,5 km voor de eindbestemming krijgt Riet (mijn wandelmaatje!) echt problemen en neem ik de beslissing te ruilen. Zij in de rolstoel en ik duwend er achter aan: ben ik gewend van mijn vrijwilligerswerk. Wel verrassend zo´n rolwisseling, maar het werkt----zo komen we op de eindbestemming van vandaag: station Boskoop, waar een prachtig rosarium bij ligt! Met de auto weer de andere ophalen en terugkijken op een prachtige loeihete dag! Gehele route kon zonder hulp voor mij afgelegd worden!
Ayla en Riet

Route: 04 Benthuizen-Boskoop

A.E.M. van den Hatert | 22 juli 2008Nog meer veeroosters/valkuilen?

Dinsdag 22 juli 2008: het weer is beduidend beter dan de vorige dag, dus er op uit!Mijn wandelmaat (Riet) van de laatste etappes kon vandaag niet, dus ging een andere vriendin mee(Tessa): voor haar ook een testcase of ze het zou halen. We gingen deze keer met 2 auto´s op stap: één bij het eindpunt in Benthuizen en de andere bij het startpunt, waar we de vorige trip geëindigd hadden--station de Leyens in Zoetermeer. Eerst nog even plaspauze en dan op pad. De totale trip zal ongeveer 8 km zijn. Mooi uitzicht over de Zoetermeerse Plas en op het punt waar de originele route weer begon een paar medewandelaars van de route ontmoet en e.e.a. uitgewisseld. Leuk zoiets! Tja, veerooster nr 2 was weer zo eentje als bij het gemaal: veel te grof! Hier heeft Tessa al haar krachten beproefd om mij er succesvol over heen te helpen. Dit was ook de enige echte hulpbehoefte op deze etappe (er zat bij deze wel een extra paadje met dubbel klaphek naast!).Na een rustpauze bij rest. AAzicht weer verder gegaan. Na de afgeknotte molen werd de route een tikje saai met als gevolg weinig foto´s en na ca 3 uur reeds op het eindpunt! Tessa heeft haar best gedaan, maar vond de 8 km wel oké.Volgende week volgt vast weer een etappe, maar daarvan moet ik eerst de reismogelijkheden van en naar huis bestuderen.

Ik geniet, ik geniet, ik geniet!!!Een aanrader voor diverse pluimage onder ons!
Ayla, 61 jarige doordouwer!

Route: 03 Stompwijk - Benthuizen

A.E.M. van den Hatert | 17 juli 2008Route 2, een stukje route 3 en naar huis via Zoetermeer

15 juli 2008:
De weersomstandigheden waren de vorige week niet denderend en het KNMI voorspelde dat deze week maandag en dinsdag goed waren---op dinsdagochtend zag dat er toch anders uit en dat werd het ook! Maar wij (wandelmaatje Riet en ik)wilden het er toch op wagen! We vertrokken vanaf het punt waar we op 1 juli gestopt waren: randstadrailstation Leidschendam/Voorburg en waren daarna al snel bij de Vliet. Vanaf de brug zag je in de verte de kerken van Leidschendam en de route langs de Vliet liep vlot. Her en der een foto en we besloten nabij de sluis wat te drinken. Het fastfoodrestaurant uit het boekje vonden we een beetje kaal en aan de overkant zagen we een leuk koffiehuis (ieder z´n smaak!): ik zal dus verder geen oordeel hierover kunnen vellen!Genoten van het "spel der boten" bij de sluis! Nadat we de rand van de bebouwde kom achter ons hadden gelaten, voelden we de eerste druppels en op de route naar de vogelplas hadden we motregen tot aan de vogelobservatiehut! Prachtig schuil-en rustpunt!!!We zagen er een bijzondere eend met een blauwe snavel (vermoedelijk een witkopeend, die normaal alleen in Zuid-Europa voorkomt). Na korte tijd werd ´t droog en gingen weer op pad richting Stompwijk. Het viaduct over de A4 heeft een lange aanloop, die redelijk te doen is, echter de wegaansluiting op de brug was gemakkelijker te nemen met behulp van mijn wandelmaatje! Langzaam maar zeker krijg je behoefte aan een sanitaire stop, maar de route loopt langs Stompwijk, dus wij er in! Geen café, koffiehuis, resto of wat dan ook te zien(te ver weg waarschijnljk)!De kapperszaak heeft deze 2 dames heerlijk geholpen, zodat we route 3 konden starten! Leuke landelijke route! we volgden deze tot aan de Zoetermeerse Plas en zouden dan richting station de Leyens gaan in Zoetermeer. Maar eerst een hindernisje nemen! Het veerooster leek me nogal grof en ja hoor, halverwege verdwenen mijn voorwielen in het diepe!Mijn wandelmaat was niet sterk genoeg om me er uit te krijgen, dus zat er niets anders op om dat zelf te doen!Gelukkig kan ik dit, maar wee degene die hier niet toe in staat is!!!Ik hoop, dat er in de toekomst een minder grof rooster gelegd zal worden!De weg naar en door Zoetermeer verliep vlot en na daar in een brasserie (in het stadshart!)heerlijk gegeten te hebben, zijn we met randstadrail weer bij onze auto terecht gekomen. Weer een hele fijne dag, ondanks het mindere weer!
Ik raad toch wel iedereen een wandelmaat aan voor overbrugging van hindernissen!

Ayla

Route: 02 Leidschendam/Voorburg

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 20083 juni 2008:Het werd vandaag iets anders!

Jaagpad langs de Oude Rijn "Nes" was erg smal, zwaar begroeid en omdat ik alleen was, lukte het me niet een zeer stijl bruggetje te nemen. ik weet, dat het een zeer mooie route is, want "vroeger" heb ik hem veel gelopen, maar dan let je niet op dat soort zaken. In de toekomst ga ik hem zeker doen MET een wandelmaatje, maar deze keer afgebroken en de stad Woerden eens goed bekeken!
Plan voor de volgende: 17 juni etappe 12, maar daar moet ik even op studeren hoe ik weer bij mijn auto terug kom! U leest het vast in dat verslag!
Woerden is best leuk, dus ik had toch een fijne dag!
Ayla, 61 jaar en vitaal (genoeg)!

Route: 07 Woerden-Harmelen/Putkop

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 2008Etappe 12 en een stukje 13 + eigen inbreng

Met auto naar Lage Vuursche; dus noodzaak om daar terug te komen! Gekozen voor etappe 12, een deel etappe 13 en een stukje eigen route retour Lage Vuursche (route zonder wandelmaatje uitgevoerd!). Totaal zal ca 13 km geworden zijn. De weg Hoge Vuursche goed opletten, want automobilisten rekenen niet op rolstoelers, maar helaas is het voetpad een grintbak! Fietpaden door de bossen werklijk prachtig. Pas geopende picknickbank was werkelijk heerlijk voor een rolstoeler! Ik hoop dat er nog veel geplaatst worden! Bij Baarn is de fietstunnel even lekker werken, maar soms kom je leuke mensen tegen, zoals in mijn geval! Paar meter een spontaan aangeboden duwtje gekregen! Restaurant de Generaal is een heerlijke rustplek! Etappe 12 zat er op, daarna richting paleis Soestdijk: het zou te laat worden om paleis en tuin te bezoeken, dus alleen bij de kassa een stempel gehaald en de route vervolgd. Landelijk, met veel paarden en daarna toch weer even langs de drukke provinciale weg. Waar de route linksaf sloeg, ben ik rechtsaf het bos ingedoken bij de aanduiding "2 km Lage Vuursche". Een beetje hobbelig , maar wel 2 km korter en veel mooier en rustiger dan over het gladde fietspad naast die drukke weg! Onderweg nog een leuk gesprek gehad met de bazin van een geschrokken hond (had nog nooit een rolstoeler ontmoet!): nadien was deze zo gewend, dat we samen op de foto zijn gegaan! Terug in Lage Vuursche gedineerd bij rest.Lage Vuursche (niet echt goedkoop, maar wel lekker!). Een leuke dag zat er weer op! Ik weet zeker, dat er nog vele van die dagen volgen: de route is zeer aantrekkelijk, maar wat wil je: Nederland is gewoon MOOI.
Ayla

Route: 12 Lage Vuursche-Baarn

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 200824 juni 2008 Station Apeldoorn-paleis Het Loo vv

Routeaanduiding klopt niet: Station/paleis à 3,2 km staat wel in boekje, niet in bovenstaande lijst!
Leuke route door de stad. Horecagelegenheid Café de Paris bezocht: druk terras,voor rolstoeler hoofdzakelijk aan buitenzijde bereikbaar. 15 cm opstap naar hotel/café, krap toilet, dus alleen lopend toegankelijk. Rolstoelgebonden rolstoelers hebben hier duidelijk een probleempje! Bediening vriendelijk, prijzen zeer gunstig, maar VR-aanduiding??? Geasfalteerde route door de stad zeer goed berijdbaar---tot aan paleis probleemloos te volgen! Leuk op de Loolaan: naast de prachtige huizen zeer veel vogelhuisjes! Paleis zelf niet aan toe gekomen; uren vertoefd in de prachtige tuinen (wel een heerlijke grintbak!): aanrader, maar dan is soms een duwhulpje nodig. Overigens heeft Apeldoorn prachtige geveltjes te bieden (boven winkels e.d.)als je maar omhoog kijkt! Bij kassa paleis was de stempel zoek; prima oplossing--> sticker uit museumwinkel is nog mooier!
Ayla

Route: 21 Hoog Soeren-Paleis Het Loo

A.E.M. van den Hatert | 01 juli 20081 juli-zeer zonnige "wandeldag"

Eerst de proloog van Den Haag CS naar paleis Noordeinde: prima te doen in de rolstoel; geen hulp nodig op dit traject.
Richting Noordeinde voldoende terrasjes hoewel sommigen pas na 11:30 open gaan!Richting Leidschendam: vanaf paviljoen Malieveld (heeft aangepast toilet, echter helaas wel drempels) kom je op de route geen horeca tegen tot hotel Savelberg: daarmee slechte ervaring! Kwam om 16 uur daar aan en kreeg te horen: alleen voor lunch of diner, tussendoor niets te krijgen----hoe komen zij in het boekje aan VR-aanduiding??? Bovendien lijkt ´t me een knap dure gelegenheid!Totale indruk route: zeer afwisselend, veel door parken---erg mooi. Soms wat kleine hindernissen, dus aanrader: lopend wandelmaatje mee! Gezien de vele stoepjes en steile op-en afritten zou ik dit zeker aanraden voor de hele route! Het was een heerlijke "roldag", waarvan ik er nog veel hoop mee te maken.
Ayla

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

16 juni 2008Verslag Koninklijke Weg Wim de Kwant

http://www.ultraned.org/N_item/f4267.php

Route: 13 Baarn-Huis ter Heide

16 juni 2008Verslag Koninklijke Weg Wim de Kwant

http://www.ultraloper.yourbb.nl/viewtopic.php?t=367&highlight=

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 21 Hoog Soeren-Paleis Het Loo

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 20 Kootwijk-Hoog Soeren

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 19 Kootwijkerbroek-Kootwijk

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 18 Barneveld-Kootwijkerbroek

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 17 De Glind-Barneveld

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 16 Leusden Zuid-De Glind

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderweg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 15 Den Treek-Leusden Zuid

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderwg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 14 Huis ter Heide-Den Treek

16 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de laatste 9 etappes en de finale van de Koninklijke Weg gelopen. Zaterdag zijn we gelopen van Baarn naar Barneveld en zondag van Barneveld naar Apeldoorn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. De kaartjes in het gidsje bieden echter niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook nu weer vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). Dit deel van de Koninlijke Weg is ons duidelijk beter bevallen dan het 1e deel. Zowel op de Utrechtse Heuvelrug als op de Veluwe konden we in veel gevallen gebruik maken van wandel- en/of paardenpadden, die parallel liepen aan het eigenlijk te gebruiken fietspad . Ook nu waren er voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Zaterdag was het ietwat somber weer. Vlakbij de Pyramide van Austerlitz hebben we een kop koffie genomen. Onderweg was het vrij rustig. Zondag was het iets beter weer, al werden we wel vlak voor de 'finish' bij het station van Apeldoorn door een stortbui overvallen. Onderwg hebben we een kop koffie gedronken in Kootwijk. Ondanks het aangename weer was het bijzonder rustig onderweg, hetgeen wellicht samenhangt met de lokale zondagsbeleving. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route (zeker het 2e deel), maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is.

Bram van der Bijl
anvdbijl(at)xs4all.nl

Route: 13 Baarn-Huis ter Heide

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 12 Lage Vuursche-Baarn

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 11 Groenekan-Lage Vuursche

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 10 Fort aan de Klop-Groenekan

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 09 Maarssen station-Fort aan de Klop

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 08 Harmelen/Putkop-Maarssen

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 07 Woerden-Harmelen/Putkop

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 06 Bodegraven-Woerden

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 05 Boskoop-Bodegraven

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 04 Benthuizen-Boskoop

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 03 Stompwijk - Benthuizen

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 02 Leidschendam/Voorburg

10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam

A.J. van der Bie | 14 mei 2008Prachtige tocht!

We (mijn vrouw en ik)liepen deze route op woensdag 14 mei 2008. Een schitterende dag weer, vroeg (06.30 uur) vertrokken. Begonnen bij het gemaal bij Zoetermeer, genoemd in route 3 richting Stompwijk, vervolgens route 2 om te eindigen met deze route. Heel afwisselende route. Heel goed te lopen, allemaal verharde paden en volgens ons dus ook goed te doen met een rolstoel. Echt van genoten! Voor de duidelijkheid hadden er wel wat meer stickers mogen staan. Maar met de aanwezige stickers, de routebeschrijving in het boekje en de GPS is er prima uit komen. Geniet er van!!

Route: 01 Paleis Noordeinde - Leidschendam