naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

10. Fort aan de Klop-Groenekan; West-Oost 5,6 kilometer

 

Fort Aan de Klop en waterlinie

Fort aan de Klop in Utrecht werd gebouwd omstreeks 1820, zo'n vijf jaar nadat de oude Hollandse Waterlinie naar het oosten werd opgeschoven en de Nieuwe Hollandse Waterlinie ging heten. Het grote verschil met de oude linie, daterend uit de zeventiende eeuw, was dat nu ook Utrecht binnen het verdedigingswerk viel. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in totaal drie keer onder water gezet, om zo te voorkomen dat vijandelijke infanterie door het gebied kon marcheren: in 1870 (Frans-Duitse Oorlog), in de periode 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog) en in 1939 (Tweede Wereldoorlog). De Nieuwe Hollandse Waterlinie is nog altijd intact, maar het gebied onder water laten lopen wordt lastig: de vlaktes staan inmiddels vol bossen, wegen en huizen.

Fort aan de Klop ligt in het noorden van Utrecht, vlak bij de plaats waar de Klopvaart uitmondt in de Vecht. Wanneer de waterlinie onder was gelopen kon men bij het fort passeren, terwijl vijandelijke troepen er onder vuur konden worden genomen. De afgelopen jaren zijn de gebouwen op het fort grondig gerenoveerd. Daarbij is ook gedacht aan een theehuis, een gastenkeuken, herberg en een camping.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

A.E.M. van den Hatert | 12 augustus 2008etappe 10 en een deel 11

11 aug 2008:
Weersvoorspellingen!!!! Brrr...niets aan en toch een sprankje hoop: vandaag slechts 40% regenkans, dus even de buienradar bestuderen!We gokken het er op èn gelukt....geen drup!
Laatste keer gestopt bij bushalte Klopvaart en daar nu weer gestart: de Klopdijk is een mooie groenstrook door Overvecht-Noord en aan het eind, na het kruisen van de drukke N230 rol je geleidelijk de rustige natuur in. Onderweg een paar forten van de waterlinie, die je alleen van de buitenzijde kunt bewonderen, dan naar Groenekan: een rustig dorp met fraaie huizen. We besluiten een deel van etappe 11 ook te doen en gaan dus verder.Het Voordaanse Pad slingert langs een fraaie bosvijver en gaat daarna kaarsrecht op Maartensdijk af.
Bij Total-benzinestation een bakkie gedaan en sanitaire stop en daarna langs maïsvelden, gelderse roos en lijsterbes naar Maartensdijk. In Maartensdijk op halte Valklaan de Conexxionbus 138 naar Utrecht genomen: weer zo´n rolsstoelvriendelijke bus met oprit---geleidelijk wordt het OV wat beter!!!
Riet en ik hebben, ondanks de slechte voorspellingen, weer een prachtige tour gemaakt en kijken met belangstelling naar het volgende stuk. Dit wordt een aangepaste, omdat ik etappe 12 en een deel van 13 al afgelegd heb, dus na etappe 11 steken we door naar het punt waar ik etappe 13 verlaten heb: even puzzelen, maar dat lukt vast wel!

De levensgenietsters,
Riet en Ayla

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg