naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Alle wandelaars welkom in Zuid-Holland De Koninklijke Weg is een schitterende route van Paleis Noordeinde naar Paleis Het Loo. Zo'n 175 kilometer lang en geheel geschikt voor alle wandelaars. De Koninklijke Weg levert geen obstakels op voor mensen met een handicap, rolstoelers of ouders met kinderwagen. En zo hoort het ook op een Koninklijke Weg, die spreekwoordelijk boven andere routes is te prefereren. Graag nodig ik al die groepen wandelaars uit dwars door onze fraaie provincie te trekken. Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland

13. Baarn-Huis ter Heide; West-Oost 14 kilometer

Baarn 

Baarn staat algemeen bekend als een stad voor de welbedeelde Nederlanders. Dit stamt uit de Gouden Eeuw, toen Amsterdam centraal stond in de ontwikkeling van Baarn. Het was een aantrekkelijke plek voor de hoofdstedelijke kooplieden en patriciërs, die er grootse zomerverblijven en jachthuizen lieten bouwen. Bekende erfenissen uit die tijd zijn kasteel Groeneveld (gebouwd omstreeks 1710), hofstede 'De Eult' (omstreeks 1640 gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Johan Bicker) en natuurlijk het slot 'Soestdijk' (tussen 1674 en 1678 gebouwd).

Paleis Soestdijk was van 1937 tot 2004 de woning van Koningin Juliana en prins Bernhard. Daarvoor werd het ondermeer gebruikt als zomerverblijf door Koning Willem II en later Prinses Emma. Momenteel staat het paleis leeg. Tot eind 2009 is het te bezichtigen voor publiek, wat er daarna mee gebeurt is nog onduidelijk. In Baarn zelf is ook een bijzondere erfenis van Juliana en Bernhard te zien. Op het treinstation bevindt zich een Koninklijke wachtkamer. Hier kon het koningspaar in hun eigen privévertrek wachten op de trein.

Bezienswaardigheden in Baarn zelf zijn onder andere het dorpsplein de Brink, de Pauluskerk uit de veertiende eeuw en de Naald van Waterloo, ter ere van Koning Willem II.

Soest

Historici hebben achterhaald dat zo'n 11.000 jaar voor Christus verschillende jagersgroepen de streek van Soest bevolkten. In de Soesterduinen vonden ze werktuigjes van ongeveer 8.000 jaar voor Christus en grafheuvels van rond 2000 jaar voor Christus. De oudste beschrijving van Soest zelf dateert uit 1029. De daaropvolgende jaren gingen niet altijd over rozen. Het dorp was regelmatig het decor van militaire conflicten. Al in 1278, zo'n tweeënhalve eeuw na het ontstaan van Soest, vond er op de Engh (een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug) een veldslag plaats tussen Holland en Utrecht. Aan het begin van de 16e eeuw was Soest het doelwit van  de troepen van Maarten van Rossum, die het dorp plunderden en platbrandden. Het voor Soest zo belangrijke klooster Mariënburg lieten ze achter in puin. De Oude Kerk uit 1350 is nog wel bewaard gebleven en is te bezichtigen.

Den Dolder 

Den Dolder is vandaag de dag vooral bekend van meerdere psychiatrische opvanghuizen, instellingen voor mensen met een verstandelijk handicap en de justitiële jeugdinrichting "Den Engh". Grote trots van Den Dolder is de fabriek van sausfabrikant Remia, dat ooit begon als zeepfabriek ‘De Duif'.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg