naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

2. Leidschendam/Voorburg station - Stompwijk; West-Oost 6,4 kilometer

Voorburg

Historici geloven dat op de plek van Voorburg in het begin van onze jaartelling een Romeinse stad was gevestigd, onder andere op de plek waar nu het park Arentsburgh ligt. De naam ´Foreburg´ dook voor het eerst op tussen 777 en 866 na Christus. Doordat het zo dicht bij het landelijke regeringscentrum (Den Haag) lag, ontwikkelde Voorburg zich tot een plaats waar belangrijke en gegoede burgers hun buitenverblijf hadden. Pas in de vorige eeuw werden er flink wat huizen bijgebouwd, om zo een annexatie door Den Haag te voorkomen. Sinds 2002 is Voorburg gefuseerd met de gemeente Leidschendam.

Leidschendam

Het huidige Leidschendam ontstond pas in 1938 uit samenvoeging van Stompwijk en Veur, maar de naam Leidschendam werd al eeuwenlang gebruikt. Daarmee werd de bebouwing rondom de Sluis in de Vliet bedoeld, die vooral in de 18e en 19e eeuw talloze malen op kopergravures en litho's is afgebeeld. Een gedeelte van de Vliet werd al gegraven in 47 na Christus, toen de Romeinse veldheer Corbulo een verbindingsgracht wilde hebben tussen de mondingen van de Maas en de Rijn. De Vliet werd later uitgebreid en vanaf de middeleeuwen gebruikt als een belangrijke verbinding voor vervoer van personen en goederen in Holland. Een klein stuk van deze originele gracht, de Fossa Corbulonis, is gereconstrueerd in de wijk de Rietvink.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

| 12 november 2017Prachtig maar slecht aangegeven

We zijn vandaag gestart met de route en hebben zowel etappe 1 als 2 gelopen vanaf Den Haag. We vonden de route prachtig en hebben erg genoten. Wel was de weg aan de hand van de bordjes moeilijk vindbaar. Het boekje klopte gelukkig wel. Ook hebben we i.p.v. 13 bijna 19 km gelopen. Dit konden we zien op een Garmin die we bij ons hadden. Groetjes, fam Backx

A.E.M. van den Hatert | 17 juli 2008Route 2, een stukje route 3 en naar huis via Zoetermeer

15 juli 2008:
De weersomstandigheden waren de vorige week niet denderend en het KNMI voorspelde dat deze week maandag en dinsdag goed waren---op dinsdagochtend zag dat er toch anders uit en dat werd het ook! Maar wij (wandelmaatje Riet en ik)wilden het er toch op wagen! We vertrokken vanaf het punt waar we op 1 juli gestopt waren: randstadrailstation Leidschendam/Voorburg en waren daarna al snel bij de Vliet. Vanaf de brug zag je in de verte de kerken van Leidschendam en de route langs de Vliet liep vlot. Her en der een foto en we besloten nabij de sluis wat te drinken. Het fastfoodrestaurant uit het boekje vonden we een beetje kaal en aan de overkant zagen we een leuk koffiehuis (ieder z´n smaak!): ik zal dus verder geen oordeel hierover kunnen vellen!Genoten van het "spel der boten" bij de sluis! Nadat we de rand van de bebouwde kom achter ons hadden gelaten, voelden we de eerste druppels en op de route naar de vogelplas hadden we motregen tot aan de vogelobservatiehut! Prachtig schuil-en rustpunt!!!We zagen er een bijzondere eend met een blauwe snavel (vermoedelijk een witkopeend, die normaal alleen in Zuid-Europa voorkomt). Na korte tijd werd ´t droog en gingen weer op pad richting Stompwijk. Het viaduct over de A4 heeft een lange aanloop, die redelijk te doen is, echter de wegaansluiting op de brug was gemakkelijker te nemen met behulp van mijn wandelmaatje! Langzaam maar zeker krijg je behoefte aan een sanitaire stop, maar de route loopt langs Stompwijk, dus wij er in! Geen café, koffiehuis, resto of wat dan ook te zien(te ver weg waarschijnljk)!De kapperszaak heeft deze 2 dames heerlijk geholpen, zodat we route 3 konden starten! Leuke landelijke route! we volgden deze tot aan de Zoetermeerse Plas en zouden dan richting station de Leyens gaan in Zoetermeer. Maar eerst een hindernisje nemen! Het veerooster leek me nogal grof en ja hoor, halverwege verdwenen mijn voorwielen in het diepe!Mijn wandelmaat was niet sterk genoeg om me er uit te krijgen, dus zat er niets anders op om dat zelf te doen!Gelukkig kan ik dit, maar wee degene die hier niet toe in staat is!!!Ik hoop, dat er in de toekomst een minder grof rooster gelegd zal worden!De weg naar en door Zoetermeer verliep vlot en na daar in een brasserie (in het stadshart!)heerlijk gegeten te hebben, zijn we met randstadrail weer bij onze auto terecht gekomen. Weer een hele fijne dag, ondanks het mindere weer!
Ik raad toch wel iedereen een wandelmaat aan voor overbrugging van hindernissen!

Ayla

| 10 juni 2008Hardlopen op de Koninklijke Weg

Afgelopen weekeinde heb ik samen met een aantal hardloopvrienden de proloog en de 1e 12 etappes gelopen van de Koninklijke Weg. Zaterdag zijn we gelopen van Den Haag naar Woerden en zondag van Woerden naar Baarn. Hardlopers lopen het liefst op alleen markering. Dat bleek echter niet mogelijk. Aanvullend gebruik van het gidsje was noodzakelijk. Ondanks dat de route recentelijk is geopend, waren er al op verschillende plaatsen pogingen gedaan om de markering geheel of gedeeltelijk te verwijderen. De kaartjes in het gidsje bieden niet altijd voldoende details. De aangegeven afstanden weken ook vrij duidelijk af van de door ons gemeten afstanden (GPS, stappenteller). In Woerden was een deel van de route volgens mij te smal voor rolstoelgebruikers (of althans met de huidige begroeiing van de berm). Het was afgelopen weekeinde goed weer en behoorlijk druk op de weg. Ik betwijfel of medeweggebruikers dan zo blij zijn met een rolstoelgebruiker op de weg/het fietspad. Voor het gevoel van veiligheid lijkt het mij niet zo prettig en opletten is voortdurend noodzaak. Dat laatste was voor ons overigens ook het geval. Er zijn verder voldoende gelegenheden onderweg om iets te eten of te drinken te kopen (snackbars, restaurants, benzinestations). Beperkt geopend (zaterdag, 13.30-17.00), maar wel de moeite waard, is de Oudheidkundige Kamer in Benthuizen. Het pand is voorzien van een traplift. We bleken overigens niet de enige Koninklijke Weg-lopers te zijn, aangezien we ook een aantal anderen met het gidsje hebben zien lopen. De Koninklijke Weg is zondermeer een mooie route, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een route met zo nu en dan een spannend paadje door de natuur. Ik besef echter goed, dat dit bij de Koninklijke Weg niet mogelijk is. Aanstaand weekeinde lopen we de resterende etappes (Baarn-Apeldoorn).

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg