naar de content

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wandelen is gezond, laat mensen kennismaken met natuur en brengt mensen in contact met elkaar. Het valt toe te juichen als er routes beschikbaar zijn die geen obstakels bevatten voor mensen met een beperking. mr.dr. Jan.Peter Balkenende, premier ten tijde van de totstandkoming van de Koninklijke Weg

De Hollandse Waterlinie

De Hollandse Waterlinie

Het Groene Hart speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de verdediging van Nederland. De regio was onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een lager gelegen gebied dat bij militaire invallen onder water kon worden gezet. Vijandelijke infanterie zou dan kilometers lang door water van dertig tot zestig centimeter hoog moeten ploeteren om bij de belangrijke steden te komen. Aan het einde van de zeventiende eeuw bleek deze methode een effectief middel om de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV tegen te houden, waarop de Hollandse Waterlinie officieel was geboren. Twee eeuwen later werd de linie uitgebreid tot Utrecht en heette de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kwetsbare punten binnen de linie werden versterkt met verdedigingswerken, waarvan er nu nog veel te zien zijn: bijvoorbeeld Fort Wierickerschans in Bodegraven uit 1673, Fort Everdingen bij Everdingen uit 1847, het Muizenfort in Muiden uit 1877 of het Fort bij Rijnauwen uit 1869.

De meren die in het Groene Hart liggen zijn onder meer de Langeraarse Plassen, Nieuwkoopse plassen, de Reeuwijkse plassen, de Vinkeveense plassen en het Braassemermeer. Bovendien stromen er veel rivieren door het gebied, zoals de Hollandse IJssel, de Oude Rijn, de Lek, de Vlist, de Loet en de Rotte. Kleinere waterwegen zijn de beek de Aar, het riviertje de Gouwe en de Meije. Om al het overtollige water uit de polders te malen en om uitgeveende plassen droog te maken, werden er in de zeventiende en achttiende eeuw de nodige molens gebouwd. Veel van deze staan er nog steeds. Inmiddels hebben gemalen de poldertaak overgenomen.

Twee infocentra voor de NHW
Binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) zijn twee infocentra over de waterlinie te bezoeken. Het ene infocentrum ligt op Fort Vechten en het andere is mobiel, dat kan overal staan. Voor de standplaats kunt u naar www.fortvechten.nl onder de knop Infocentra NHW de agenda van het mobiel infocentrum raadplegen.

Contact

Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie

Postbus 406
3500 AK Utrecht

030 239 90 20
030 238 09 15
info@hollandsewaterlinie.nl
www.hollandsewaterlinie.nl...

Bezoekadres
Muntstraat 7
3512 ET Utrecht

Bezienswaardigheden in deze regio