naar de content

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Alle wandelaars welkom in Zuid-Holland De Koninklijke Weg is een schitterende route van Paleis Noordeinde naar Paleis Het Loo. Zo'n 175 kilometer lang en geheel geschikt voor alle wandelaars. De Koninklijke Weg levert geen obstakels op voor mensen met een handicap, rolstoelers of ouders met kinderwagen. En zo hoort het ook op een Koninklijke Weg, die spreekwoordelijk boven andere routes is te prefereren. Graag nodig ik al die groepen wandelaars uit dwars door onze fraaie provincie te trekken. Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland

1. Paleis Noordeinde - Leidschendam/Voorburg station; West-Oost 7.1 km.

1. Vanaf het paleis op het Noordeinde rechtsaf en na ca. honderd meter linksaf, de Heulstraat. Deze rechtdoor volgen, VOORZICHTIG oversteken, en rechtdoor het Lange Voorhout op. Op het Lange Voorhout eerst rechtsaf, over plein met bomen, en dan linksaf, het Korte Voorhout.

De drukke Koningskade oversteken en rechtdoor tussen Koekamp en Malieveld op de gele Parkroute voor fietsers. Aan het einde, na 1200 meter rechtsaf, langs de Boslaan.

2. Voor het hoge gebouw VOORZICHTIG linksaf de weg oversteken , linksaf en eerste gelegenheid rechtsaf het Haagse Bos in. Door het Haagse Bos gaan en de gebouwen langs de Bezuidenhoutseweg aan de rechterhand houden. Bij de drukke Laan van Nieuw Oost Indië eerst rechtsaf, bij de stoplichten linksaf oversteken en na oversteek linksaf. Vervolgens weer de eerste gelegenheid rechtsaf het Haagse Bos weer in. Met de bebouwing langs de Bezuidenhoutseweg aan de rechterkant en de vijvers aan de linkerkant door het Haagse Bos tot Huis ten Bosch en hier rechtsaf en rechtdoor de houten brug over, dit is na 1850 meter, na brug VOORZICHTIG rechtdoor Bezuidenhoutseweg oversteken.

3. De Carel Reinierszkade volgen tot het einde, einde kade rechtdoor de weg oversteken en fietspad volgen langs molen, over een brug en twee maal onder het spoor door. Op de Nicolaas Beetslaan even linksaf en rechtsaf bij gebouw CBS, dit is na 1150 meter, Prinses Beatrixlaan met het park aan de rechterkant.

4. De Prinses Beatrixlaan helemaal volgen en de Prins Bernhardlaan oversteken. Op de brede strook tussen park en sportpark Het Loo verdergaan en aan het einde even linksaf en direct rechtsaf op de Schellinglaan. Eerste pad rechtsaf en weer linksaf door het Juliana Bernard park. De route links van het midden aanhouden. De Parkweg oversteken en door het park Vreugde en Rust de route links van het midden kiezen en aan het einde linksaf, na 1800 meter het Oosteinde op.

5. Op het Oosteinde langs een kerk en verder onder het spoor door en na 1100 meter langs station Leidschendam/Voorburg.

 

 

Den Haag

Op het Binnenhof in Den Haag is de regering en het parlement gevestigd. Het hof zelf is voor bezoekers vrij toegankelijk. Achter het Binnenhof ligt de Hofvijver. Aan de overkant van de vijver staat het beeld van "Jantje" die naar het Binnenhof wijst: "In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje / Als je vraag waar woont je pa dan wijst hij met zijn handje". Deze Jantje is Graaf Jan I van Holland, zoon en opvolger van Floris V. Den Haag is internationaal groot als concentratiepunt van recht en vredespolitiek. Er zijn meer dan honderdvijftig  internationale organisaties gevestigd. De stad wordt internationaal vaak als "City of Peace and Justice" aangekondigd. Hoewel Den Haag vanaf de Middeleeuwen al een belangrijke functie in Nederland vervulde, heeft het nooit stadsrechten gekregen en is dus officieel een dorp.

Paleis Noordeinde

Tussen 1813 en 1940 was Paleis Noordeinde onafgebroken de woning van regerende Oranjevorsten. Zowel Prinses Wilhelmina als Juliana zijn hier geboren. Nadat de weduwe van stadhouder Willem van Oranje, Louise de Coligny, er aan het einde van de zestiende eeuw introk, hebben vele Oranjes er gewoond. Voorheen was het gebouw het werkpaleis van toenmalig konigin Beatrix. Ze ontving er geregeld regeringsleiders en staatshoofden. 

Het paleis, dat als bijnaam ´Het Oude Hof´ draagt, werd in 1533 gebouwd. Daarvoor stond er op dezelfde plek een middeleeuwse hofstede. Rond 1591 werd Noordeinde aangekocht door de Staten van Holland, die het aan Louise de Coligny ter beschikking stelden. Zij ging er met haar zoon Frederik Hendrik wonen. In 1609 werd het paleis officieel aan de Oranjes geschonken.

Direct links naast Paleis Noordeinde staat het werkpaleis van koning Willem Alexander. Hier woonde hij van 1993 tot hij in 2003, samen met zijn vrouw Maximá, verhuisde naar Wassenaar. Op het plein tegenover het paleis staat een bronzen beeld van Koningin Wilhelmina en vlak voor het paleis een standbeeld van Willem van Oranje te paard. Die laatste is er in 1845 neergezet in opdracht van Koning Willem II.

Paleis Noordeinde is in de loop der jaren geregeld verbouwd. Het huidige classicistische karakter is ontstaan in 1640, door toedoen van de beroemde architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het vertoont duidelijke overeenkomsten met het oude Franse Koninklijke Paleis te Parijs. In de 19e eeuw werden Gotische elementen toegevoegd aan Paleis Noordeinde, maar deze zijn in 1961 weer verwijderd. Door een hevige brand in 1948 werd het hoofdgebouw grotendeels verwoest, waarna een jarenlange restauratie plaatsvond.

Paleistuin

Achter Paleis Noordeinde ligt de Paleistuin. Deze tuin is dagelijks (tussen zonsopkomst en zonsondergang) vrij toegankelijk voor het publiek. Frederik Hendrik, zoon van Willem van oranje, liet de tuin aan het begin van de zeventiende eeuw aanleggen voor zijn moeder. Het park heette toen nog de ‘Prinsessentuin' en zat vol romantische bloemperken, vijvers en fonteinen, priëlen, geschoren hagen, koepeltjes, marmeren beelden en met nog prille boompjes beplante lanen. In de twintigste eeuw is de tuin geschonken aan de gemeente Den Haag. Inmiddels is het, voor Nederlandse begrippen, een gewoon park.

Een hoogtepunt van de Paleistuin, was in 1785, toen er een luchtballon opsteeg. Het was voor het eerst in Nederland dat zo'n 'gevaarte' de lucht in ging. Een groot deel van de Haagse bevolking kwam naar de achterzijde van de Paleistuinen om het wonder te aanschouwen.

Koninklijke Stallen

Aan de Paleistuin grenzen de Koninklijke Stallen. Hier staan de paarden van de Koninklijke familie en (sinds 1898) de Gouden Koets. Op de derde dinsdag van September (Prinsjesdag) vertrekt de koets vanaf deze locatie naar de Ridderzaal.

Één van de paarden in de stallen is zeer bijzonder: Wexy, het paard van Koning Willem II. Nog voordat de Willem II koning werd vervulde hij een cruciale rol bij de Slag van Waterloo. Hij wist het Franse leger lang genoeg af te slaan zodat de legers van de bondgenoten (Engeland en Pruisen) zich konden verenigen. De Prins van Oranje raakte bij die slag gewond en zijn geliefde paard Wexy sneuvelde. Het is opgezet en staat nu, bijna 200 jaar later, in een klein museum. Op het Buitenhof, op de hoek van de Hofvijver, staat een standbeeld van Willem II die met Wexy ten strijde trekt.

Het traject in kaart gebracht


Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg