naar de content

Laatste wijzigingen

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

10. Fort aan de Klop-Groenekan; West-Oost 5,6 kilometer

 

Fort Aan de Klop en waterlinie

Fort aan de Klop in Utrecht werd gebouwd omstreeks 1820, zo'n vijf jaar nadat de oude Hollandse Waterlinie naar het oosten werd opgeschoven en de Nieuwe Hollandse Waterlinie ging heten. Het grote verschil met de oude linie, daterend uit de zeventiende eeuw, was dat nu ook Utrecht binnen het verdedigingswerk viel. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in totaal drie keer onder water gezet, om zo te voorkomen dat vijandelijke infanterie door het gebied kon marcheren: in 1870 (Frans-Duitse Oorlog), in de periode 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog) en in 1939 (Tweede Wereldoorlog). De Nieuwe Hollandse Waterlinie is nog altijd intact, maar het gebied onder water laten lopen wordt lastig: de vlaktes staan inmiddels vol bossen, wegen en huizen.

Fort aan de Klop ligt in het noorden van Utrecht, vlak bij de plaats waar de Klopvaart uitmondt in de Vecht. Wanneer de waterlinie onder was gelopen kon men bij het fort passeren, terwijl vijandelijke troepen er onder vuur konden worden genomen. De afgelopen jaren zijn de gebouwen op het fort grondig gerenoveerd. Daarbij is ook gedacht aan een theehuis, een gastenkeuken, herberg en een camping.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg