naar de content

Inloggen lopers en rollers

Nog geen inlognaam? Klik hier om uzelf aan te melden!

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Alle wandelaars welkom in Zuid-Holland De Koninklijke Weg is een schitterende route van Paleis Noordeinde naar Paleis Het Loo. Zo'n 175 kilometer lang en geheel geschikt voor alle wandelaars. De Koninklijke Weg levert geen obstakels op voor mensen met een handicap, rolstoelers of ouders met kinderwagen. En zo hoort het ook op een Koninklijke Weg, die spreekwoordelijk boven andere routes is te prefereren. Graag nodig ik al die groepen wandelaars uit dwars door onze fraaie provincie te trekken. Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland

11. Groenekan-Lage Vuursche; West-Oost 9,6 kilometer

Groenekan

Groenekan dateert uit het begin van de 14e eeuw. Hoewel het van oorsprong een agrarisch dorp is, heeft Groenekan zich ontwikkeld tot een forensenplek naast grote broer Utrecht. Karakteristiek zijn onder andere Huize Voordaan aan de Groenekanseweg, de korenmolen Geesina en de Groenekanse boomkwekerijen. De naam van het dorp stamt af van de herberg ‘De Groene Kan', die gelegen was aan de weg tussen Utrecht en Soest. Op een kaart uit 1607 is deze herberg nog te zien.

Maartensdijk

Middenin het Groene Hart ligt Maartensdijk, dat is ontstaan in een groot veengebied tussen het Gooi en de Utrechtse Vecht dat het "Oostveen" werd genoemd. Treinliefhebbers zal opvallen dat het spoor dat door Maartensdijk loopt (de verbinding tussen Utrecht en Hilversum) er anders uitziet dan reguliere spoorlijnen. In plaats van de stalen masten waar normaal gesproken de elektrische bedrading aan hangt, staan er op het traject door Maartensdijk betonnen bogen. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog was staal erg duur, waardoor gebombardeerde bovenleidingportalen vaak met beton werden herbouwd. Het kerkraamvormige model dat het traject Utrecht-Hilversum siert was echter uniek en is nog altijd niet vervangen door de stalen concurrent.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg