naar de content

Laatste wijzigingen

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

12. Lage Vuursche-Baarn; 6,2 kilometer

 

Lage Vuursche 

Het bosrijke Lage Vuursche is enorm in trek bij dagtoeristen. Op een mooie wandeldag kan het zomaar voorkomen dat aan de rand van het dorp en midden in het bos al files staan. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat de streek tot de negentiende eeuw nog grotendeels boomloos was. Het bestond voornamelijk uit uitgestrekte landerijen, veengronden en zanderige stukken met hei. Vanaf de Middeleeuwen was het steken van turf echter een winstgevende onderneming, waardoor grote delen van de Vuursche in een soort moerasland veranderde. Ook met de hei ging het slecht: de boeren hadden ontdekt dat de schapenmest vermengt met heiplaggen een prima bodemverbeteraar was, waarop ze grote hoeveelheden hei afmaaiden en -staken. Door invoering van kunstmest werden de schapen geleidelijk aan overbodig en leefde de natuur weer op. Ook begonnen de eigenaren van de bosgebieden met het doelbewust aanplanten van bossen, met de huidige bosrijke omgeving als resultaat.

In de omgeving van Lage Vuursche bevinden zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakestein, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve en Kasteel de Hooge Vuursche. Aan de Kloosterlaan staat het voormalig klooster St. Elisabeth, dat sinds 1983 wordt gebruikt als verpleeghuis voor religieuzen. Het complex bevat onder meer een oude kapel met gebrandschilderde ramen en een Rooms-Katholieke begraafplaats. Lage Vuursche is ook de geboorteplaats van atlete Fanny Blankers-Koen, die op de Olympische Spelen van 1948 in Londen vier gouden medailles won.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg