naar de content

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

15. Den Treek-Leusden Zuid; West-Oost 5,4 kilometer

Den Treek-Henschoten

Het landgoed Den Treek-Henschoten, op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse vallei, is bezit van de nazaten van Willem Hendrik de Beaufort. Die kocht de buitenplaats in 1807. Tussen zonsopkomst en zonsondergang is het vrij toegankelijk voor publiek.

Bijzonder in Den Treek is de jaarlijkse oogstdag, wanneer de rogge met de hand en met paarden wordt gemaaid. In het naburige Austerlitz staat de bekende Pyramide van Austerlitz, een piramide van gras met daarop gedenkstenen. Het werd ruim tweehonderd jaar geleden door de Fransen gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

Woudenberg

De dorpskern van Woudenberg is halverwege de dertiende eeuw ontstaan. Kort daarna verrees het kasteel 'Woudenburcht'. Nog geen eeuw later resulteerde een ruzie over het eigendom van de burcht er echter in dat een leger van de bisschop van Utrecht het innam en verwoeste. De stenen werden gebruikt om de Woudenbergse dorpskerk een opknapbeurt te geven. Deze staat er nu nog, zij het in gewijzigde vorm. In de achttiende eeuw werd Woudenberg bekend door het grootschalig verbouwen van tabak. Een straatnaam herinnert er nog aan: waar vroeger enkele tabaksplantages lagen, ligt nu Tabaksland. Volgens veel inwoners ligt Woudenberg precies in het midden van Nederland.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg