naar de content

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

2. Leidschendam/Voorburg station - Stompwijk; West-Oost 6,4 kilometer

Voorburg

Historici geloven dat op de plek van Voorburg in het begin van onze jaartelling een Romeinse stad was gevestigd, onder andere op de plek waar nu het park Arentsburgh ligt. De naam ´Foreburg´ dook voor het eerst op tussen 777 en 866 na Christus. Doordat het zo dicht bij het landelijke regeringscentrum (Den Haag) lag, ontwikkelde Voorburg zich tot een plaats waar belangrijke en gegoede burgers hun buitenverblijf hadden. Pas in de vorige eeuw werden er flink wat huizen bijgebouwd, om zo een annexatie door Den Haag te voorkomen. Sinds 2002 is Voorburg gefuseerd met de gemeente Leidschendam.

Leidschendam

Het huidige Leidschendam ontstond pas in 1938 uit samenvoeging van Stompwijk en Veur, maar de naam Leidschendam werd al eeuwenlang gebruikt. Daarmee werd de bebouwing rondom de Sluis in de Vliet bedoeld, die vooral in de 18e en 19e eeuw talloze malen op kopergravures en litho's is afgebeeld. Een gedeelte van de Vliet werd al gegraven in 47 na Christus, toen de Romeinse veldheer Corbulo een verbindingsgracht wilde hebben tussen de mondingen van de Maas en de Rijn. De Vliet werd later uitgebreid en vanaf de middeleeuwen gebruikt als een belangrijke verbinding voor vervoer van personen en goederen in Holland. Een klein stuk van deze originele gracht, de Fossa Corbulonis, is gereconstrueerd in de wijk de Rietvink.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg