naar de content

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

21. Hoog Soeren-Paleis Het Loo; West-Oost 6,1 kilometer

Apeldoorn

Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe en staat bekend om het groene karakter, met weinig hoogbouw en veel stadsparken. De stad begon pas echt te groeien aan het eind van de 16e eeuw door de productie van papier. De meeste papiermolens vestigden zich aan De Grift, een beekje dat sinds een paar jaar weer prominent door het centrum stroomt.

Minstens zo belangrijk als de papiermolens was de komst van Paleis Het Loo. Stadhouder Willem III kocht kasteel Het Oude Loo in 1684, omdat het centraal lag in een groot jachtgebied. Geïnspireerd door het Franse paleis Versailles, liet hij op het terrein een groots gebouw neerzetten met een enorme tuin. Op verzoek van Willem III spoten de fonteinen in de tuin zelfs hoger dan die op Versailles. Sinds 1984 is Het Loo opengesteld voor publiek, dat zo kan zien hoe de verschillende generaties Oranjes hebben geleefd. In Huis Het Loo, vlakbij het paleis, wonen Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Achter Het Loo bevindt zich nog steeds het Kasteel Het Oude Loo, dat door de regering ter beschikking is gesteld aan Koningin Beatrix.

Andere trekpleisters  in Apeldoorn zijn de Apenheul (waar sommige apensoorten gewoon los tussen de bezoekers lopen), natuurpark Berg en Bos, het pretpark Koningin Julianatoren en de schouwburg Orpheus.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg