naar de content

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

3. Stompwijk - Benthuizen; West-Oost 8,4 kilometer

Stompwijk

Stompwijk ontstond rond 1300 bij een grootschalige ontginning van de veenrijke wildernis. Hoewel het gebied werd gezien als een onaangenaam woongebied, was de aanwezigheid van veen (de basis voor de brandstof turf) voor veel mensen een belangrijke economische reden om zich in ´Stompic´ te vestigen. Vandaag de dag zijn de polders rond Stompwijk juist een populaire route voor wandelaars, fietsers en (als het weer meezit) schaatsers.

Let op veeroosters

Volgt u de route vanuit Stompwijk, dan komt u onderweg enkele veeroosters tegen. Soms is er een alternatief paadje langs. In sommige gevallen is het verstandig of zelfs nodig voor mensen met een beperking om hier even de hulp in te roepen van een wandelmaat, buddy of voorbijganger.

Groene Hart 

De Randstad, het gebied van Nederland waar ondermeer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in vallen, is vanaf de Gouden Eeuw in rap tempo verstedelijkt. In het midden van deze stedenring bevond zich echter een groen, waterrijk en open gebied met een dikke veenlaag, die niet goed geschikt was voor bebouwing. Er ontstonden vooral kleine nederzettingen, gericht op de landbouw en het winnen van turf. Het gebied tussen de grote steden is daarom relatief dunbevolkt gebleven. In de tweede helft van de twintigste eeuw besloot de Nederlandse overheid het groene karakter van het gebied te sparen en de bebouwing aan banden te leggen. Het Groene Hart van de Randstad moest een recreatieregio voor 'rust, ruimte en groen' worden voor de zes miljoen inwoners uit de omliggende steden en de ruim zeshonderdduizend bewoners van het gebied zelf.

 

De Hollandse Waterlinie

Het Groene Hart speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de verdediging van Nederland. De regio was onderdeel van de Hollandse Waterlinie, een lager gelegen gebied dat bij militaire invallen onder water kon worden gezet. Vijandelijke infanterie zou dan kilometers lang door water van dertig tot zestig centimeter hoog moeten ploeteren om bij de belangrijke steden te komen. Aan het einde van de zeventiende eeuw bleek deze methode een effectief middel om de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV tegen te houden, waarop de Hollandse Waterlinie officieel was geboren. Twee eeuwen later werd de linie uitgebreid tot Utrecht en heette de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kwetsbare punten binnen de linie werden versterkt met verdedigingswerken, waarvan er nu nog veel te zien zijn: bijvoorbeeld Fort Wierickerschans in Bodegraven uit 1673, Fort Everdingen bij Everdingen uit 1847, het Muizenfort in Muiden uit 1877 of het Fort bij Rijnauwen uit 1869.

De meren die in het Groene Hart liggen zijn onder meer de Langeraarse Plassen, Nieuwkoopse plassen, de Reeuwijkse plassen, de Vinkeveense plassen en het Braassemermeer. Bovendien stromen er veel rivieren door het gebied, zoals de Hollandse IJssel, de Oude Rijn, de Lek, de Vlist, de Loet en de Rotte. Kleinere waterwegen zijn de beek de Aar, het riviertje de Gouwe en de Meije. Om al het overtollige water uit de polders te malen en om uitgeveende plassen droog te maken, werden er in de zeventiende en achttiende eeuw de nodige molens gebouwd. Veel van deze staan er nog steeds. Inmiddels hebben gemalen de poldertaak overgenomen.

Bij de boer

Voor toeristen is er genoeg te doen in het Groene Hart. Naast het bezoeken van molens, forten of de meren, gaan ook steeds meer mensen op bezoek bij de boer. Daar worden vaak rondleidingen gegeven over het reilen en zeilen van het boerenbedrijf. Ook populair tegenwoordig: boerengolf. Het slaan van een balletje tussen de koeien is inmiddels uitgegroeid tot een heuse competitiesport. Liefhebbers van de wereldberoemde Goudse en Leidse Boerenkazen, of boerenijs, moeten ook in het Groene Hart zijn. Voor koekliefhebbers zijn er Weesper Moppen of Goudse stroopwafels.

Zoetermeer

Zoetermeer is halverwege de jaren zestig aangewezen als groeikern van Den Haag, dat destijds kampte met ruimtegebrek. Inmiddels is Zoetermeer qua inwonersaantallen de derde stad van Zuid-Holland (na Rotterdam en Den Haag). Door de groei grenst de stad in het noorden nu aan de polders die behoren tot het Groene Hart, waardoor er weinig meer bijgebouwd mag worden.

In de landelijke geschiedenis heeft Zoetermeer tijdens de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol gespeeld. Op 17 september 1574 vond de zogenaamde "Slag bij Zoetermeer" plaats. De Spaanse troepen waren niet in staat om de Voorweg te verdedigen, waarop het Hollandse Geuzenleger verder kon trekken naar Leiden. Daar vond een aantal weken later, op 3 oktober, het Leidens Ontzet plaats.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Horecavoorzieningen

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg