naar de content

Laatste wijzigingen

Let u tijdens deze route op het volgende:

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Waar de Koning te voet gaat… …moet het toch wel heel bijzonder zijn. Hier in het hart van Nederland gaat u door een verrassend landschap met pittoreske dorpjes en historische steden. Cultuurlandschap, bossen, heidevelden, rivieren, polders en een schitterend plassengebied. En temidden van dit natuurschoon het lommerrijke Drakesteyn en het vertrouwde Paleis Soestdijk. Ik heet u van harte welkom. Roel Robbertsen, Roel Robbertsen, Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht

6. Bodegraven-Woerden; West-Oost 12,8 kilometer

Bodegraven

Het Bodegraafse spoorwegstation dateert van 1878. Interessant zijn de Dorpskerk met recent gerestaureerde toren op de Oude Markt en de St. Willibrorduskerk en de Oude Zustertuin, een voormalige kloostertuin.
Een van de meest waardevolle monumenten is het 17e eeuwse Fort Wierickerschans. De meeste forten in Nederland zijn onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie. Dit fort is ouder en vormde een belangrijk punt in de Oud Hollandse Waterlinie. In de 19e eeuw kreeg het fort de functie van buskruitdepot. Het fort en de bijbehorende gebouwen zijn nog in redelijke staat. Het fort is tegenwoordig te bezichtigen.

De agrarische achtergrond van Bodegraven blijkt ook uit een aantal historische molens. Molen de Arkduif in het centrum van Bodegraven stamt waarschijnlijk uit 1697 en is een ronde stenen korenmolen met stelling. De Weijpoortsche Molen ten oosten van Bodegraven, vlakbij Nieuwerbrug, is een oude wipwatermolen die uit de 18e eeuw stamt. Deze is in de jaren 90 grotendeels gerestaureerd en in authentieke staat teruggebracht. In de regel is de Weijpoortse molen bij voldoende wind iedere zaterdag in werking en te bezichtigen.  

Nieuwerbrug
In Nieuwerbrug ligt over de Oude Rijn de laatste tolbrug van Nederland. Hij dateert uit 1609 en er wordt nog altijd tol geheven. Hierbij is ook het kleinste museumpje van Nederland te bezoeken. In het tolhuisje zijn historische zaken over Nieuwerbrug te bekijken.

Overnachten in Woerden

Bent u van plan in Woerden een overnachting te boeken bij Best Western: neem dan altijd eerst telefonisch contact op met het hotel om de mogelijkheden mondeling te bespreken: 0348-412515.

VERBETERING NR. 24 

Omdat in Woerden letterlijk aan de weg getimmerd moet worden bij het station is op dat punt een late routewijziging aangebracht. Helaas is deze door een misverstand, excuses, niet goed in het boekje terecht gekomen. Hieronder de goede tekst:

24. West-Oost

 

Na ophaalbrug rechtsaf richting centrum, vaste brug over, Westdam, langs Gemeentehuis

en dan meteen linksaf de Ravelijnsingel op. Bij de watertoren links aanhouden, de Oostsingel op. Op een kruising, met wielrijdersmonument, rechtsaf, Oostsingel vervolgen. Zijweg negeren.

Bij einde Oostsingel, linksaf, Oostdam

Bij voetgangerslichten, voor brug naar station, linksaf het Brediuspark in.

In het park, na stenen bank, op T-splitsing rechtsaf het fietspad, Brediuspad, vervolgen, langs speeltuintje. Aan het einde VOORZICHTING de Oudelandseweg oversteken, en over Meanderbrug en daar (na 1520 meter) linksaf het jaagpad op.

Op het kaartje van blz. 50 staat de 7 op de verkeerde   plek. De  7 moet staan op de plek van het ‘Hotel’ en het ‘hotel’ moet een cm. lager. 

24. Oost-West

Rechtsaf over de Meanderbrug, even links en dan meteen rechtsaf, VOORZICHTIG de Oudelandseweg oversteken en Brediuspark in. Het fietspad, Brediuspad, aanhouden. Langs speeltuintje. Aan het einde op een T-splitsing linksaf. Langs de stenen bank en na de uitgang van het Brediuspark rechtsaf, de Oostdam op en weer rechtsaf, de Oostsingel op.

Zijweg negeren en op een kruising met wielrijdersmonument linksaf. Langs de watertoren en rechts aanhouden, de Ravelijnsingel op. Aan het einde rechtsaf de Westdam op, voor het gemeentehuis langs.

Aan het einde de vaste brug over en linksaf over de ophaalbrug (na 1520 meter) de Singel op.

 

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg