naar de content

Bestel de wandelgids 'Koninklijke Weg'

Wilt u alle trajecten van de Koninklijke Weg bekijken? Wilt u de bijzondere route lopen? Bestel dan de wandelgids 'Koninklijke Weg', of een van de andere producten.
Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Quote

Wie van breed gekroonde beuken houdt, groene dennenbossen en paarse heidevelden; wie bekoorlijke beekjes wil zien en blonde rogge op de akker, die moet van de grens met Utrecht over de Vale Ouwe naar Paleis Het Loo wandelen. En wie daarbij op zoek is naar een passend wandelliedje, die zou even aan het Gelders volkslied kunnen denken. Ik wens u veel wandelplezier op de Veluwe toe. Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland

7. Woerden-Harmelen/Putkop; West-Oost 5,5 kilometer

Woerden

Bent u van plan in Woerden een overnachting te boeken bij Best Western: neem dan altijd eerst telefonisch contact op met het hotel om de mogelijkheden mondeling te bespreken: 0348-412515.

Woerden was een grensfort ter versterking van de noordelijke grens bij de Rijn. Over de eeuwen na de Romeinse overheersing is weinig bekend. Wel is bekend dat de zendeling Bonifacius omstreeks 720 in Woerden preekte.
In het jaar 1410 bouwde Jan van Beieren het kasteel en in dat jaar vond ook de eerste jaarmarkt plaats. Het kasteel is overigens ook nu nog te bewonderen. In 1501 is het eerste Stadhuis van Woerden gebouwd. Dit gebouw is nu het stadsmuseum.
Woerden heeft kunnen profiteren van de gunstige ligging aan de Oude Rijn, die vroeger een belangrijke handelsroute was. Tijdens de gouden eeuw floreerde de handel als nooit tevoren. De stadsgeschiedenis kent echter ook roerige tijden: In 1525 kwam de Woerdense priester Jan de Bakker wegens ketterij in Den Haag op de brandstapel terecht en werd hiermee een van de bekendste martelaren van de reformatie in de Nederlanden. Voorts kreeg de stad mede door de ligging aan de grens met nogal wat oorlogsgeweld te kampen.
In de tweede helft van de 19e eeuw maakte Woerden een gunstige economische ontwikkeling door. Er kwam een spoorwegstation, een militaire herstelwerkplaats, en een kaasmarkt.

Enkele gebouwen die meer dan de moeite waard zijn:  molen De Winhond, 1755, het Arsenaal, 1762, de Bonaventurakerk, 1892 en de Watertoren uit 1905.

Het traject in kaart gebracht


Bezienswaardigheden

Ervaringen van de lopers

Er zijn momenteel nog geen ervaringen geplaats over deze route, u kunt de eerste zijn.

Om uw ervaringen te kunnen delen, dien je je in te schrijven. Als je al lid bent, dan kun je linksboven inloggen.

Overzichtskaart de koninklijke weg